Misterija duga 130 godina, konačno rešena: Otkriveno ko je bio Džek Trbosek

Identitet serijskog ubice koji je sejao smrt pre više od 130 godina u Londonu konačno je otkriven. Džek Trbosek ubijao je ljude pre gotovo vek i po, a tek nedavno je DNK analizom uzorka krvi, koji je uzet sa šala jedne od Trbosekovih žrtava Katarine Edous, otkriven njegov identitet.

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2019.

12:12

Misterija duga 130 godina, konačno rešena: Otkriveno ko je bio Džek Trbosek
Mesto na kojem je pronaðena èetvrta žrtva Džena Trboseka/Foto: Getty

Analiza je pokazala da je reč o Aronu Kosminskom (23), berberinu koji je živeo u Londonu. Kosminski je bio glavni osumnjičeni u očima detektiva koji je tada vodio istragu, ali nikada nije bilo dovoljno dokaza da bi ga osudili.

Međutim, sada, više od 100 godina od kako je ubijao po Londonu, istraživači sa Univerziteta Džon Mores u Liverpulu uspeli su da identifikuju čuvenog serijskog ubicu.

Džeku Trboseku se stavlja na teret silovanje i ubistvo najmanje pet žena u istočnom delu Londona tokom 1888. godine.

Svoju analizu objavili su u časpopisu o forenzičkoj nauci, a u tekstu se navodi:

"Prvi put smo opisali sistematsku, molekularnu analizu jedinog preživelog fizičkog dokaza vezanog za ubistva Džeka Trboseka. Pronalaženje oba podudarna profila u istom dokaznom materijalu povećava statističku verovatnoću njegove ukupne identifikacije i pojačava tvrdnju da je šal autentičan."
Ilustracija mesta na kojem je pronaðena Ketrin Edovs, 1888. godina/Foto: Getty
Šal je pronađen pored četvrte žrtve Džeka Trboseka, Ketrin Edovs, a pretpostavljalo se da krv pripada upravo ubici.

Ovo nije prvi put da je Kominski povezan sa ovim zločinima. Ali je prvi put da je ta tvrdnja potkrepljena dokazima koji na to ukazuju.

Kosminski je bio poljski jevrejski imigrant koji se iselio u Englesku nakon što je osetio da u svojoj zemlji ne može više da živi zbog ruskog uticaja koji se širio, prenosi Independent.

Smešten je 1891. godine u psihijatrijsku bolnicu, u kojoj je i umro osam godina kasnije.

Šal koji je poslužio kao dokaz protiv Kosminskog 2007. godine na aukciji kupio je biznismen Rasel Edvards 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: