Život

Sreda, 21.02.2024.

22:02

Pao je

Beskontrolni satelit je pao nakon gotovo tri decenije od lansiranja.

Izvor: B92, independent.co.uk

Pao je
Foto: Shutterstock/Mechanik

 

 

Satelit ERS-2, koji je služio kao platforma za posmatranje od svog lansiranja 1995. godine, sleteo je danas u Tihi okean između Aljaske i Havaja.

Evropska svemirska agencija (ESA) izjavila je da su rizici povezani sa ovim satelitom od dve tone "veoma niski", međutim, postojala je i dalje mogućnost da fragmenti pogode naseljena područja.

Mirko Albani iz Odeljenja za zemaljsko posmatranje Evropske svemirske agencije izjavio je:

 

 

 

"Važno je istaći da nijedan od elemenata koji bi mogli ponovno ući u atmosferu (i stići do površine) nije radioaktivan niti toksičan."

Predviđeno vreme ulaska satelita u atmosferu Zemlje bilo je prvobitno zakazano za 15:49 GMT (10:49 EST) u sredu, međutim, satelit je ostao u orbiti oko planete još sat vremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Sledi haos? Objavljeno: "Vodićemo veće ratove"

Svet čekaju "ratovima za hranu" jer su geopolitičke tenzije izazvale porast protekcionizma usred zabrinutosti zbog smanjenja zaliha, smatra jedan od najvećih svetskih trgovaca poljoprivrednim proizvodima "Olam Agri".

10:06

29.6.2024.

1 d

Podeli: