Život

Petak, 10.06.2016.

09:41

Zanimljiva simbolika svetskih zastava

Ako niste „zagriženi“ veksilolog, verovatno ne znate šta znače motivi na pojedinim svetskim zastavama.

Izvor: News.com.au

Zanimljiva simbolika svetskih zastava
Foto: Thinkstock

Boje zastava kao i simboli na njima obično nose skriveno značenje, a gledano iz tog ugla, južnoafrička je jedna od najzanimljivijih.

Predstavljamo vam neke svetske zastave sa interesantnom simbolikom.

Nemačka

Foto: fdecomite / Flickr.com

Nemci su želeli da promene zastavu i imidž nakon završetka Drugog svetskog rata, do kog su imali crveno, belo, crnu zastavu koja je ukazivala na prusko nasleđe i nemačku vojnu tradiciju i dominaciju.

Tako je 1949. usvojena crveno – zlatno – crna zastava koja simboliše Vajmarsku Republiku.

Južnoafrička Republika

Foto: flowcomm / Flickr.com

Kada je Južnoafrička Republika postala demokratska zemlja 1994. želela je da njeno novo uređenje bude vidljivo i na glavnim obeležjima.

Tako je odabrana zastava koja ukazuje na holandsko (narandžasto/crveno) i britansko (plavo-crveno) nasleđe i boje Afričkog nacionalnog kongresa (crna, zelena i žuta), dakle, na jedinstvo svih naroda i kultura ove zemlje.

Brazil

Foto: Jorge Brazil / Flickr.com

Ova južnoamerička zemlja ima 26 zvezdica koje simbolišu njene države i federalne distrikte. Međutim, umesto da budu poredane u redove, raspoređene su onako kako je jedna grupa zvezda bila pozicionirana 15. novembra 1889. nad Rijom.

Grenada

Foto: Nicolas Raymond / Flickr.com

Crvena boja na zastavi Grenade simboliše snagu, zlatna mudrost, sedam zvezdica njene parohije, a zelena raskošnu vegetaciju.

Međutim, najzanimljivije je poreklo simbola na levoj strani. On predstavlja muskatni oraščić, ali i reputaciju Grenade kao “ostrva začina”.

Kina

Foto: Richard Fisher / Flickr.com

Crvena boja na svim zastavama simboliše snagu i moć, ali se ta boja povezuje i s komunizmom i duhom revolucije, koja se u ovoj zemlji dogodila 1949.

Ipak, manje očigledno je to šta predstavlja pet žutih zvezdica. Najveća predstavlja jedinstvo pod Komunističkom partijom, dok četiri manje simbolišu tradicionalne klase – radničku, seljačku, urbanu-buržoaziju i nacionalnu buržoaziju ili kapitaliste.

Indija

Foto: Adam Jones / Flickr.com

Indijska zastava usvojena je u julu 1947. nakon sticanja nezavisnosti od britanske vladavine. U središtu ove zastave je tamno plavi krug “ašoka čakra”, odnosno “točak zakona”. Ovaj simbol predstavlja 24 sata u toku dana, ali ukazuje i na hinduističku tradiciju ove zemlje.

Narandžasta predstavlja hrabrost, ali i hinduse, budiste i đainiste, bela čistotu, a zelena veru i plodnost, kao i muslimansko stanovništvo Indije.

Bocvana

Foto: futureatlas.com / Flickr.com

Zastava Bocvane je svetlo plava sa belim prugama i crnim središtem. Crna i bela simbolišu harmoniju ali ukazuju i na nacionalni simbol - zebru, dok plava zavisnost ove zemlje od vode.

Austrija

Foto: James Cridland / Flickr.com

Austrijska zastava usvojena je 1084. i ima doslovno krvavu istoriju.

Premapredanju, njen izgled inspirisan je legendi o vojvodi Leopoldu V od Austrije tokom Opsade Akre. On je u bici teško povređen i njegova bela odora je do pojasa bila potpuno natopljena krvlju, ali kada se bitka završila i vojvoda skinuo opasač, donja polovina odore i dalje je bila bela kao sneg.

Austrijanci danas povezuju boje svoje zastave sa mirom umesto sa ratom.

Severna Koreja

Foto: Roman Harak / Flickr.com

Pored klasičnih obeležja komunizma (crvene boje i zvezde), bela na ovoj zastavi označava čistotu, a plava mir.

Zanimljivo je da Severna Koreja ima i najveći jarbol za zastave na svetu dugačak čak 160 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: