Tabu 0

22.09.2024.

20:00

Pronašli su "brod duhova" na najstrašnijem mestu na svetu: Đavolji trougao još uvek izaziva jezu

Bermudski trougao još nazivaju i đavoljim trouglom, grobljem Atlantskog okeana i trouglom smrti, a teorije zavere oko tog mesta počele su 5. decembra 1945. godine.

Izvor: Večernji.hr

Pronašli su "brod duhova" na najstrašnijem mestu na svetu: Đavolji trougao još uvek izaziva jezu
Shutterstock/PHOTO JUNCTION

Podeli:

Tokom poslednja dva veka Bermudski trougao, "komadić" mora od 1.140 kvadratnik kilometara, između Bermuda, Portorika i obale Floride u Atlantskom okeanu, izaziva strah, ali i veliki interes ljubitelja misterija, s obzirom da slovi za mesto u kojem misteriozno nestaju letelice i brodovi.

Nestanak aviona s Leta 19 bio je tek početak, a još je misteriozniji kad se u obzir uzme činjenica da nikad nisu pronađena tela ni olupina aviona.

Od 1945. do 2017. na istom području prijavljeno je oko 10 nestalih aviona. Ako tome dodamo pomorske podatke o 14 brodova koji su na istom području nestali od 1800. do 2015., sve počinje da izgleda prilično čudno, a mnogi nestanke pripisuju otmicama vanzemaljaca te imaju slične teorije zavera.

Međutim, ne slažu se svi s takvim objašnjenjima. Tako je, primera radi, australijski naučnik Karl Kruszelnicki za news.com.au istakao kako je broj nestalih aviona u Bermudskom trouglu, gledano u procentima, isti kao bilo gde u svetu.

Channel 5 takođe je pokušao da opovrgne teoriju o ukletom mestu, snimivši dokumentarni film 'Tajne Bermudskog trougla, stavljajući, među ostalim, naglasak na oluje i slične vremenske nepogode koje mogu zahvatiti to područje.

"Bermuda je u osnovi morska planina - podvodni vulkan. Pre 30 miliona godina, bila je iznad nivoa mora. Sada je erodirala i ostao je samo vrh vulkana. Imamo nekoliko uzoraka koji sadrže magnetit, koji je najmagnetičniji prirodni materijal na Zemlji", pojasnio je Nik Hačings, naučnik i istraživač minerala.

Kako magneti mogu da ometaju kompase i druge uređaje za snalaženje, ljudi na takvim područjima mogu lako da se izgube.

Međutim, to objašnjenje ne čini Bermudski trougao ništa manje zastrašujućim mestom, u šta su se uverila i dvojica mornara koja su tamo naišla na "brod duhova".

Članovi Ocean Research Projecta 2013. godine istraživali su Atlantski okean, kada su nabasali na jezivo otkriće u Bermudskom trouglu. Naišli su na napušteni brod bez motora i ispravnog jedra.

Na brodu nije bilo znakova života pa su se popeli kako bi proverili da li nekome treba medicinska pomoć.

Jedan od članova, Mat Ruterford, sve je snimio svojom kamerom.

"Ovo je napušten jedrenjak Wolfhound iz Irish Yacht Cluba. Nemam pojma šta je unutra, idem da istražim i nadam se da neću naći mrtva tela ili nešto slično", kazao je tom prilikom Ruterford.

Priznao je da ga je bilo strah da otvori vrata u slučaju da naiđe na nešto sablasno, ali odahnuo je kada nije pronašao tela.

"Ovo je apsolutno ludo. 800 milja od Bermuda, 1.500 milja od SAD-a, stojim na vrlo lepom Swanu 48, usred okeana", rekao je.

Ruterford je zatim stupio u kontakt s vlasnikom broda, koji mu je ponudio nagradu ako uspe da vrati brod nazad do Bermuda.

Rutherford i njegov tim su zaista to pokušali da učine. Do drugog dana uspeli su da povuku brod oko 50 milja.

Međutim, nakon 47 dana na moru, ostali su bez goriva, a uprkos tome što su uspeli da nabave gorivo od teretnog broda koji su susreli u prolazu, napušteni brod morali su na koncu da odvežu jer se uže kojim su ga vukli zaplelo oko kormila pa je postojala opasnost od pucanja.

Veruje se kako je brod pripadao skiperu iz Royal Irish Yacht Cluba po imenu Alan Mek Getigan, koji je putovao s trojicom članova posade, a nakon nezgode na moru spasio ih je grčki teretni brod, 64 milje severno od Bermuda.

Brod Wolfhound oštetili su talasi visoki 20 stopa i vetrovi brzine 50 čvorova, a Alan je doneo odluku da napuste brod zbog vlastite sigurnosti. Devet nedelja kasnije pronašli su ga Mat Ruterford i njegov kolega.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: