Promo

16.10.2024.

9:49

Koji je idealan dom za stare

Da li postoji idealan dom za stare? Da li je on isti za svakoga?

Izvor: Promo

Koji je idealan dom za stare
Shutterstock/New Africa

Podeli:

Pre svega, treba utvrditi šta je to što bi dom za stare trebalo da ima kako biste ga uzeli u razmatranje. Došlo je vreme da tražite mesto u domu za stare za ostarelog roditelja, baku, deku ili nekog srodnika. Ne znate odakle da krenete i koju su to kriterijumi kojima treba da se rukovodite.
Počnite od jasne slike zdravstvenog stanja osobe za koju tražite mesto u domu za stare. To je, ujedno, i prvo pitanje koje će vam postaviti kad pozovete da se raspitate za raspoloživa mesta. Ne nudi svaki dom za stare sve vrste zdravstvenog zbrinjavanja. Na primer, kada je reč o osobama koje su u terminalnoj fazi neke bolesti, njima je potrena palijativna nega. Reč o veoma kompleksnom zbrinjavanju koje zahteva posebne uslove i obučeno osoblje. Samo nekolicina domova za stare nudi ovu vrstu zbrinjavanja. Međutim, kada je reč o zdravstvenim tegobama koje su uobičajene u trećem dobu, svi domovi za stare su za njih spremni. Starije osobe koje su korisnici usluga doma za stare, često pate od nekog oblika otežanog kretanja, blaže ili izraženije demencije i raznih drugih stanja koja su češća u starosti. Svakako, domovi za stare zapošljavaju stručno osoblje, među kojima se ističu gerontološke medicinske sestre i tehničari čija je uža specijalnost briga o starima. Takođe, prostor doma za stare prilagođen je lakšem kretanju starijih osoba, bez obzira na to da li koriste ortopedska pomagala ili ne. Sve prostorije su dovoljno široke, na zidove su postavljeni rukohvati, a iznad kreveta postoje držači za lakše ustajanje. Na stepeništima napolju postoje rampe za invalidska kolica, a kupatila su prostrana sa mestom za sedenje tokom tuširanja. Dobro opremljeni domovi za stare imaju liftove, ili pokretne stolice na unutrašnjim stepeništima. Svakako, prvo što treba da utvrdite jeste da li dom za stare za koji se raspitujete ima sve potrebne kapacitete da zdravstveno zbrine osobu o kojoj je reč.

Sledeće pitanje na koje treba da odgovorite jeste koliko vam je značajna lokacija doma za stare. Poslednjih godina otvorio se veći broj domova za stare. Lokacije su razne, ima domova za stare u centralnim gradskim opštinama, na periferiji, van gradova, na selima i izolovanih u prirodi. Ukoliko živite u gradu i želite često da odlazite u posetu, možda bi vam više odgovaralo da prednost date domovima za stare koji su u blizini. Na taj način manje će vam vremena trebati da dođete u posetu, tako da ćete moći češće da dođete i duže se zadržite.

Putovanje do udaljenijih domova za stare može da bude komplikovano zbog nedostatka vremena, pa posledica toga može da bude da ne idete onoliko često koliko želite i koliko ste inicijalno planirali. Međutim, ako s porodicom živite daleko, možda van granica, onda vam je svejedno koja je lokacija staračkog doma. U ovim slučajevima češće ćete se odlučiti za neki lepo uređeni starački dom van grada, smešten u prirodi. Ovakva mesta prijaju starijim osobama jer su prostrana i mirna. Mnoge podsećaju na njihovo detinjstvo ili mladost. Imaju veća dvorišta i puno zelenila.

Domovi za stare u gradu obično su smešteni u mirnijim ulicama, tako da gradska buka ne treba da vas brine. Oni obično imaju manja dvorišta, ali su većinom veoma lepo uređeni i odlično funkcionišu.
Gledano u odnosu na lokaciju – idealan dom za stare je onaj koji je za vas praktičan, ali na prvom mestu, to je onaj koji se budućem korisniku najviše dopada.

Idealan dom za stare je i onaj koji vam odgovara što se tiče cena usluga. Svaki dom za stare ima raspon cena u odnosu na vrstu smeštaja i nivo zdravstvenog zbrinjavanja. Cene u jednokrevetnim sobama i apartmanima su veće u odnosu na deljene sobe. Isto tako raspon cena je različit u staračkim domovima. Pitanje je samo šta vam je važnije. Ukoliko insistirate da starija osoba ne deli ni sa kim sobu, potražite najbolji dom za stare u kom možete da priuštite ovu vrstu usluge.

Usluge svih domova za stare pogledajte na veb-sajtu Oglasiko gde su prikazane cene, izgled smeštajnih jedinica, opis načina rada i kontakt podaci. Pozovite ih i zakažite obilazak onih staračkih domova koje uzmete u obzir kada napravite uži izbor. Preporuka je da obiđete što više njih i da na licu mesta steknete uvid u to kako rade. Odaberite onaj dom u kom je najbolja atmosfera i koji zadovoljava sve ostale vaše kriterijume. Ne zaboravite da idealan dom za stare nije za svakog isti, a vi ćete najbolju odluku doneti ako što više opcija uzmete u razmatranje. Izbor doma za stare je veliki korak, tako da to ne treba raditi na brzinu. Odvojte vreme i sve pažljivo isplanirajte. Na kraju doći ćete do najboljeg doma za stare za stariju osobu iz vaše porodice ili rodbine.  

U zaključku treba reći da je pored svih drugih merila i kriterijuma, najvažnije da je u odabranom domu za stare dobra atmosfera. Možemo slobodno reći da je idealan dom za stare onaj u kome ima radosti, priče, druženja, smeha. Dobro i predano osoblje najviše doprinosi tome da boravak u domu za stare bude prijatan, a vreme ispunjeno raznim društvenim aktivnostima.

 

Možda vas zanima

Podeli: