Promo

30.09.2024.

16:25

Pazite na ova 4 najčešća problema sa krovom

Postavljanje krova jedan je od najvažnijih radova prilikom izgradnje kuće. Krov štiti objekat od nepovoljnih vremenskih uticaja poput kiše, snega, UV zraka, predstavlja gornji omotač kuće.

Izvor: B92.net

Pazite na ova 4 najčešća problema sa krovom
Shutterstock/Attasit saentep

Podeli:

Međutim, ako nije postavljen pravilno može izazvati brojne poteškoće. Platforma Daibau je sprovela istraživanje među krovopokrivačima u svom sistemu, koje se bavi najčešćim problemima sa kojima se majstori susreću na terenu. Prateći ove savete, možete izbeći probleme prilikom postavljanja krova.

Promo

Ako planirate da renovirate krov ili postavljate novi krov ne propustite ovo zanimljivo istraživanje o problemima sa krovovima u Srbiji. Platforma Daibau, na kojoj je registrovano 746 krovopolagača, 727 limara i 393 ponuđača krovnih prozora, na osnovu iskustava stručnjaka izdvojila je četiri najčešćih problema koji se javljaju na terenu. Svi ovi problemi su rezultat prethodne loše instalacije krovnog pokrivača i drugih elemenata krova. U nastavku sledi pregled tih problema ali i saveti kako ih možete izbeći.

Loša ventilacija krova

Krovna ventilacija se odnosi na proces koji obezbeđuje cirkulaciju vazduha ispod krova. Cirkulacija omogućava protok svežeg vazduha, kao i to da se vlažni a topao vazduh ispod krova izbaci napolje. Ako ventilacija krova izostane, to dovodi do stvaranja kondenzacije, plesni i drugih problema sa krovom.

Postoje nekoliko vrsta krovne ventilacije. One uključuju: krovne prozore - topli, ustajao vazduh se podiže i izlazi napolje kada se otvore krovni prozori; krovne oduške - ventilacione otvore postavljene na krovu koji omogućavaju cirkulaciju vazduha. Krovni odušci obezbeđuju da topao i vlažan vazduh iz unutrašnjosti izađe napolje, dok istovremeno dozvoljavaju ulazak svežeg vazduha.

„Veliki broj ljudi nam se žali da im je u potkrovlju zagušljivo, a leti neizdrživo toplo. U tim kućama mahom nedostaje pravilna ventilacija“, istakao nam je krovopokrivač iz Beograda sa 30-ogodišnjim iskustvom.

Ako krovni odušci izostanu ili nisu pravilno pozicionirani kako bi se postigao optimalan protok vazduha, rezultat su vlaga, kondenzacija, uporna buđ. Pravilan savet za raspored odušaka daće vam stručnjak za krovove imajući u vidu situaciju na terenu.

Promo

Nedovoljna hidroizolacija krova

Glavni uzrok prokišnjavanja i propadanja krova je izostanak hidroizolacije ili loše izvedena hidroizolacija. Jednom pravilno postavljena hidroizolacija trajaće vam godinama, pa i decenijama.

Hidroizolacija krova jeste sloj ili membrana koja služi kao dodatna zaštita i garancija da krov neće procureti a voda napraviti ogromnu štetu. Curenje krova je jedan od najčešćih problema koje majstori zateknu na terenu, a uzrok je loše postavljena hidroizolacija.

Za hidroizolaciju krova koristi se bitumenska membrana, sintetičke membane, tečni premazi. Iskusan izvođač radova će proceniti potreban metod hidroizolacije, tako da bude kompatibilan sa krovnim materijalom.

Kako bi se predupredila strukturna oštećenja, prokišnjavanje i drugi ogromni problemi krova, važno je da krov bude postavljen od strane stručnih majstora. Krov je prva linija odbrane od vremenskih neprilika, a samo ako je pravilno postavljen garantovaće dugotrajnost cele kuće.

Promo


Stoga, za postavljanje krova ili njegovo renoviranje, trebate angažovati pouzdane krovopolagače. U pitanju je složen posao koji zahteva stručnost, iskustvo i upotrebu odgovarajućeg alata. Ako ste u potrazi za krovopolagačima, limarima i drugim izvođačima radova za postavljanje krova, pomoć možete potražiti na gore pomenutoj platformi Daibau gde možete proveriti i okvirne cene.

Loša izolacija krova

Prema iskustvima sa terena, loša izolacija je još jedan rasprostranjen uzročnik problema. Usled loše ili nedovoljne izolacije krova gubi se oko 30% toplote tokom grejne sezone. Hladan vazduh prolazi kroz toplotne mostove, čime se troši više energije za grejanje. Osim toga, loša izolacija krova je glavni uzročnik pregrevanja potkrovlja tokom leta.

Za izolaciju krova koristi se stiropor ili mineralna vuna. Za koji god izolacioni materijal se odlučili, on mora biti adekvatne debljine i pravilno postavljen kako bi služio svojoj svrsi.

Promo

Nestručno postavljen odvodni sistem

Oluci su izuzetno bitan element svakog krovnog sistema. Moraju biti pravilno postavljeni kako bi voda neometano mogla da otiče sa krova.

Oni služe za prikupljanje i odvod kišnice sa krova tako da se ista ne sliva direktno sa krova na tlo ili po fasadi. Loše postavljeni oluci dovode do nakupljanja i stagnacije vode ili snega na površini krova, a ako se padavine ne odlivaju, prokišnjavanje je samo pitanje vremena.

Iskusni majstori će postaviti oluke imajući u vidu konstrukciju krova, vrstu krovnog pokrivača, ali i vremenske prilike u datom području. Pre svega, važno je da pravilno dimenzioniraju oluke.

Promo


Majstori ističu da se problemi sa olucima javljaju i usled neredovnog čišćenja, naročito tokom hladnijeg dela godine kada se nagomilava jesenje lišće. Kada su oluci i olučne cevi zagušeni, voda ne može da otiče. Ovo za posledicu ima oštećenje oluka usled opterećenja ili prelivanje oluka.

Na osnovu navedenog istraživanja, dolazi se do zaključka da se najčešći problemi sa krovovima mogu izbeći pravilnim planiranjem, upotrebom odgovarajućih materijala i angažovanjem iskusnih majstora.

Podeli:

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

22 h

Podeli: