Promo

30.09.2024.

10:17

Kako da se rešite se komšijskih pogleda i sačuvate svoju intimu?

U današnjem urbanom načinu života, sve veći broj ljudi suočava se sa izazovom očuvanja privatnosti u velikim stambenim zgradama.

Izvor: Promo

Kako da se rešite se komšijskih pogleda i sačuvate svoju intimu?
Shutterstock/ Pavel Adashkevich

Podeli:

Gustina naseljenosti i blizina stanova često dovode do osećaja gubitka intime, gde je gotovo nemoguće izbeći neželjene poglede suseda ili prolaznika.

Novogradnja je posebno specifična po balkonima, koji su jako blizu jedan drugom, i to zaista može bti  frustrirajuće, jer nikada zaista niste sami. Terasu ne možete zauvek držati pod ključem, niti je rešenje da na nju izlazite samo u sitnim satima. Rešenje može biti  jednostavnije nego što ste mislili!

Jedan od načina kako pojedinci pokušavaju da sačuvaju svoj lični prostor je zastakljivanje terasa, koje ne samo da pruža zaštitu od pogleda, već i stvara dodatni sloj sigurnosti i udobnosti. Ovaj sve popularniji trend omogućava stanarima da zadrže osećaj privatnosti u svom domu, čak i u okruženju velikih stambenih blokova.

Samo vaš svet - uz zastakljivanje terase opcija je mnogo

Kancelarija sa pogledom, ostava, mala kućna bašta, vešernica, ili samo vaše mesto za čitanje, opuštanje, druženje i uživanje - sve to možete napraviti od svoje terase. Zastakljivanje terase, obuzdava poglede dosadnih komšija, a sasvim sigurno sprečava neželjene mirise i buku!

Ovaj način uređenja balkona postaje sve popularnije, posebno sa pojavom savremenih materijala. Ne, radovi ne traju u nedogled, majstori ne naprave veliki haos, jer postoje savremene metode, pa sve bude brzo i jednostavno. Ipak imate dodatnih briga? Niste sigurni kako će se to uklopiti uz izgled vašeg doma? Mesta panici nema, jer zastakljivanje terase ne podrazumeva nužno bele PVC prozore. To znači da slobodno možete pustiti mašti na volju, jer vaši prozori mogu biti u bilo kojoj boji, veličini, a čak mogu biti urađeni i kao imitacija drveta. A, kad smo spomenuli savremene metode, zaista smo to i mislili - jer možete brati sistem zatvaranja prozora. Klizni prozori dobro će odgovarati uz moderno opremljene stanove, dok će tradicionalnom dizajnu svakako dati drugu dimenzijuukupnom ambijentu. Oni koji ipak vole potpuno otvorenu terasu leti, uvek se mogu odlučiti za harmonika sistem otvaranja. Pobornici klasičnih stilova, nema potrebe da brinete jer je sistem prozora na kip uvek dobra  i praktična opcija.

Ipak, pored dodatnog prostora, estetskog momenta i željene intime, zastakljivanje terase donosi jedan značajan benefit - smanjuje vaše račune za grejanje! Zastakljivanje terase značajno može povećati energetsku efikasnost vašeg doma. Računi za grejanje mogu biti manji od 2% do 20%, a to sve zavisi od tipa vaše zagrade, izolacije u vašem stanu, veličine stana i terase, ali i od materijala prozora. Baš iz tog razloga, pored izdržljivosti, fleksibilnosti i lake ugradnje, PVC stolarija je najbolja kada je reč o zastakljivanju terase.

Onda, je li konačno došlo vreme da sebi napravite taj intimni kutak za opuštanje i uzgajanje začinskog bilja?

Shutterstock/ Jack_2709

Živite u kući? Pergole su ono što tražite!

Mislite da se, u dvorištu kuće, od komšije možete sakriti jedino uz betonski zid u visi od tri metra? Grešite, nema potrebe da posežete za tako rigoroznim metodama! Ipak, voleli biste ponekad i da se osamte kraj bazena ili jednostavno da se sunčate u toplesu? Živa ograda i poneki grm ruže ne rade posao? Dobro je da ste naišli na ovaj tekst, jer sada znate da nije potrebno da zasadite džunglu, već da vaše muke mogu rešiti konstrukcije kao što su pergole.

Ove strukture mogu biti montirane na različite načine - kao samostalne konstrukcije u vašem vrtu ili kao nadogradnja na vašoj spoljnoj verandi. Pergole mogu biti potpuno otvorene, a mogu imati i jednu ili više zatvorenih strana. Možete ih zastakliti, ili staviti duge zavese, ukoliko želite da se osećate kao pored mora. Na taj način svakako blokirate i neželjene poglede i stvarate intimniji prostor za sve aktivnosti u dvorištu. O vau efektu i da ne govorimo! Pergole će eksterijeru vašeg doma dati novi sjaj, ali i luksuzni efekat. Komšiji to može izazvati dodatna pitanja, ali vama će smanjiti brige.

Na vama je da izaberete da li će one biti urađene kao drvena ili metalna konstrukcija, pa ostaje da odlučite samo šta se više uklapa. Ono što je posebno dobro, jeste da moderni sistemi pergola omogućavaju podešavanje nivoa zaštite od sunca zahvaljujući opcijama za klizne ili rotirajuće lamele. Lamele će vam omogućiti da kontrolišete količinu svetlosti koja prodire u prostor, te ćete tako moći da podesite idealne uslove za uživanje napolju. Takođe, uz pergole ne morate brinuti o naglim promenama vremena, jer su mnogi sistemi opremljeni intergisanim rešenjima za zaštitu od kiše. A, za one koji vole da uživaju na otvorenom zimi, posebno će biti važna vrednost koju pergole imaju - integracija dodatnih elemenata kao što su grejači i svetlosne instalacije.

Podeli:

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

16 h

Podeli: