Promo

04.09.2024.

10:37

Do koje godine dete treba voziti u kolicima i kako da ga odviknete od vožnje?

Kolica za bebe su vam bila verni saveznik tokom odrastanja vašeg mališana i pratila vas u dugim šetnjama i na putovanjima, ali i vama i vašoj okolini je postalo jasno da se bliži trenutak kada ćete morati da ih trajno odložite.

Izvor: Promo

Do koje godine dete treba voziti u kolicima i kako da ga odviknete od vožnje?
Shutterstock/8th.creator

Podeli:

Kako da znate koji je pravi uzrast za odvikavanje od kolica za bebe i kako da sebi i detetu olakšate ovo iskustvo, saznajte u nastavku.

 

Kada je pravo vreme za odvikavanje od kolica?

Bilo da ste od bebinog rođenja promenili nekoliko kolica, ili ste se u startu opredelili za neki od sjajnih modela kolica 3 u 1, znak da je došao trenutak da im kažete „zbogom“ je to što vaš mališan stabilno hoda, trči i radoznalo istražuje svet oko sebe.

Za većinu dece to će se desiti negde oko treće godine.

Ali nemojte se iznenaditi ako dođe do odstupanja. Postoje individualne razlike, pa će se kod temperamentnije dece potreba za samostalnim hodom javiti već s godinu i po, dok će pojedini mališani želeti da svet gledaju ušuškani u svom „četvorotočkašu“ i nakon treće godine.

Ali šta ako vaš mališan više voli da ga vozite, umesto da sam hoda?

Ne odlažite izlazak iz kolica duže nego što je to neophodno, jer tako sprečavate potrebu deteta da bude aktivno, upoznaje svoje okruženje, dolazi u kontakt s vršnjacima i vežba socijalne veštine, uči nova pravila ponašanja, razvija svoje motoričke sposobnosti, jača mišiće i kosti, i još mnogo toga.

Kako da odvajanje od kolica prođe bezbolno?

Ne očekujte da ostavljanje kolica i prelazak na samostalan hod prođe glatko i bez problema. Biće dana kada ćete često slušati ,,Ne mogu da hodam“, ,,Bole me noge“, ili će vaš mališan usred šetnje sesti na zemlju u znak protesta ili nemoći.

Evo kako da se ovakve epizode ne dešavaju često i kako da ih što lakše prevaziđete.

1. Postupnost je ključna – U početku planirajte kratke šetnje,  pa s vremenom polako povećavajte razdaljinu. Tako vaš mališan postepeno stiče kondiciju i uči da uživa u šetnji.

2. Učinite hodanje zabavnim – Kada su deca u pitanju, čak i napornije aktivnosti možete učiniti zabavnim ako u njih ubacite element igre, takmičenja, istraživanja. Dok hodate, igrajte se pogađalica, postavljajte mu pitanja o onome što vidite, pronalazite predmete određene boje, veličine, oblika itd.

3. Držite kolica u pripravnosti – Ukoliko znate da vas čeka dugo pešačenje ili se dete već umorilo nekom aktivnošću u toku dana, neka lagana, sklopiva kišobran-kolica budu uz vas. Možete ih ostaviti u kolima ili poneti i koristiti u slučaju krajnje nužde.

4. Ukazujte na dobrobiti – Tokom svake šetnje pričajte detetu neku kratku priču o važnosti šetnje za zdravlje. Deca vole podsticajna merenja i zajedno beležite koliko je mišića dete dobilo tokom šetnje svakog dana.

5. Uzmite u obzir detetova osećanja – U trenucima premora deca od nas često očekuju da pokažemo empatiju: ,,Tebi se sada baš ne hoda“, „Mnogo si se umorio i sada bi da napravimo pauzu“. Ponekad će pomoći reči podstreka, poput ,,Danas si baš mnogo hodao ili hodala, bravo!“, ,,Svaki dan postaješ sve brži, snažniji…“ i slične.

Kada je opravdano koristiti kolica i posle 3. godine?

Ponekad je, razume se, upotreba kolica u starijim uzrastima sasvim opravdana.

  • Kretaćete se kroz veliku gužvu i kolica će vam pomoći da dete bude bezbedno, ne povredi se i ne odluta.
  • Isplanirali ste da ceo dan budete s detetom napolju, u pokretu.
  • Kretaćete se po neravnom terenu, koji male dečje nožice ne mogu tako lako da savladaju.
  • Vaše dete ima zdravstvene poteškoće ili razvojne smetnje.

 

Pedijatri tvrde da je od samog rođenja najvažnije da deca imaju kvalitetna kolica, najviše zbog razvoja kičme. Zato birajte proverene modele kao što nudi  prodavnica dečje opreme 4 Kids i osluškujte potrebe svog deteta.

Na kraju, ne zaboravite da vi najbolje poznajete potrebe svog deteta i nemojte se plašiti da pratite svoj roditeljski instinkt svaki put kada donosite odluke o njegovom odgajanju.

 

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

22 h

Podeli: