Promo

30.08.2024.

9:20

Kakva je situacija sa građevinskom industrijom danas u Srbiji?

Građevinska industrija je ključni sektor koji oblikuje fizički pejzaž Srbije, ali i doprinosi ekonomskom razvoju zemlje.

Izvor: B92.net

Kakva je situacija sa građevinskom industrijom danas u Srbiji?
Maksim Safaniuk/Shutterstock

Podeli:

U poslednjim decenijama, ovaj sektor je prošao kroz brojne transformacije, od infrastrukturnih projekata do stambenih i komercijalnih objekata. Danas, u periodu globalnih izazova i lokalnih potreba za modernizacijom, građevinska industrija u Srbiji suočava se s izazovima kao što su povećani troškovi materijala, potreba za održivim rešenjima i promene u regulativama. U ovom tekstu istražićemo trenutnu situaciju u građevinskoj industriji, analizirati ključne trendove, izazove i prilike koje oblikuju njen razvoj, te razmotriti kako se sektor prilagođava potrebama modernog društva.

Sa kakvim izazovima se industrijalci danas susreću

U savremenom kontekstu, građevinska industrija u Srbiji suočava se s brojnim izazovima koji utiču na njen razvoj i efikasnost. Povećani troškovi građevinskog materijala, usled globalnih tržišnih fluktuacija, predstavljaju značajan problem, dok istovremeno potreba za primenom održivih i energetski efikasnih rešenja postavlja dodatne zahteve pred industriju. Osim toga, složenost regulatornih okvira i birokratija često otežavaju brzu realizaciju projekata. Industrijalci moraju da se prilagode ovim izazovima kako bi očuvali konkurentnost i odgovorili na sve rastuće potrebe tržišta.

Šta je cbam regulativa?

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) je regulativa koju je Evropska unija uvela kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida i podstakla globalnu borbu protiv klimatskih promena. Ovaj mehanizam ima za cilj da izjednači troškove emisije ugljen-dioksida između proizvoda proizvedenih unutar EU, koji podležu strožim klimatskim standardima, i proizvoda uvezenih iz zemalja koje nemaju slične regulative.

U praksi, CBAM namerava da uvede porez ili druge oblike carinskih mera na proizvode koji se uvoze u EU, na osnovu njihovih emisija ugljen-dioksida tokom proizvodnje. Na taj način, želi se sprečiti "curenje ugljen-dioksida" (carbon leakage), tj. premještanje proizvodnje u zemlje s manje strogim klimatskim regulativama, čime bi se samo odložila, a ne smanjila emisija CO2. Ova regulativa je deo šire strategije EU za postizanje klimatskih ciljeva i održivi razvoj.

Proizvodnja panela za hale je danas isplativa grana industrije

Proizvodnja panela za hale u savremenim uslovima pokazuje značajan potencijal za isplativost, zahvaljujući rastućoj potražnji za energetski efikasnim i održivim građevinskim rešenjima. Ovi paneli, koji nude brzu montažu i visoku termoizolaciju, postaju sve popularniji u industrijskoj i komercijalnoj gradnji. Sa sve većim fokusom na smanjenje troškova energije i unapređenje održivosti objekata, investicije u proizvodnju panela predstavljaju dugoročno isplativu opciju koja omogućava konkurentnost i pristup rastućem tržištu.

Kvalitetna aluminijumska stolarija uvek ima svoje tržište

Kvalitetna aluminijumska stolarija i dalje se pokazuje kao izuzetno tražena u građevinskoj industriji, zahvaljujući svojoj dugotrajnosti, estetskoj privlačnosti i energetskoj efikasnosti. Aluminijumski prozori i vrata nude izvanrednu otpornost na vremenske uslove i minimalno održavanje, što ih čini idealnim za moderne stambene i komercijalne projekte. U trendu su i napredne tehnologije koje omogućavaju bolju termičku i zvučnu izolaciju, čime dodatno povećavaju njihovu vrednost na tržištu. Stoga, investicija u kvalitetnu aluminijumsku stolariju ne samo da zadovoljava trenutne potrebe tržišta, već i obećava dugoročnu isplativost.

U svetlu trenutne situacije u građevinskoj industriji u Srbiji, jasno je da se sektor suočava s brojnim izazovima, uključujući povećane troškove materijala i potrebu za usklađivanjem s održivim standardima. Uprkos tome, određene grane industrije, kao što su proizvodnja panela za hale i aluminijumska stolarija, pokazuju značajan potencijal za isplativost. Kroz inovacije i prilagođavanje potrebama tržišta, ove oblasti ne samo da zadovoljavaju rastuće zahteve za energetski efikasnim rešenjima, već i nude dugoročne ekonomske koristi. S obzirom na sve ove faktore, građevinski sektor u Srbiji ima priliku da se razvija i prilagođava novim uslovima, što može doprineti njegovoj održivosti i konkurentnosti u budućnosti.

Podeli:

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

22 h

Podeli: