Promo

16.08.2024.

9:38

Kako da produžite životni vek garažnih vrata

Neke stvari ne kupujemo često, a kad ih kupimo biramo što kvalitetnije s željom da nam što duže traju.

Izvor: B92.net

Kako da produžite životni vek garažnih vrata
Vlad Kazhan/Shutterstock

Podeli:

Jedan od primera su garažna vrata. Odlučujemo se da ih zamenimo ako su dotrajala ili ako želimo da stara garažna vrata koja su nam služila decenijama, zamenimo novim, modernim.

Pre svega, prilikom izgradnje ili renoviranja nekog objekta kad dođe do toga da odlučujemo kakva garažna vrata ćemo da ugradimo, trebalo bi da povedemo računa o tome da budu što kvalitetnije izrade, od postojanih materijala i sa dobrim okovima. Takođe, treba znati kako se garažna vrata održavaju da bi nam što duže bila u funkciji i izgledala kao nova. Međutim, izbor garažnih vrata ne svodi se samo na kriterijum da treba da nam se uklapaju u planirani budžet i da budu što jednostavnija za održavanje. Treba da zamišljamo o tome da li su dovoljno bezbedna, da li se njima lako rukuje, kao i da ima dovoljno prostora za otvaranje i zatvaranje istih. Neka garažna vrata koja su jednokrilna ili dvokrilna zahtevaju deo slobodnog prostora ispred garaže dok ih otvaramo ili zatvaramo. O svemu ovome, ali i mnogim drugim detaljima treba da razmislimo i da povedemo računa prilikom naručivanja i ugradnje novih garažnih vrata.

Garažna vrata inače mnoge služe decenijama, tako da nije neobično da na garažama vidimo neka koja su ugrađena pre više od 50 godina. Kako se postiže njihova dugotrajnost? Garažna vrata starije generacije su poprilično jednostavna. Nema komolikovanih mehanizama, elektromotora i daljinskog upravljanja. Imaju jednostavne brave i svi delovi su mehanički. Kvarovi mogu da se dese samo ako se neki deo starih garažnih vrata fizički ošteti ili se usled velike težine vrata spuste i ne ulaze lako u ležište. Sve se to da ispraviti na jednostavan način, samo je bitno da se otkrije gde je nastao kvar. Isto tako, godinama dolazi do trošenja i habanja materijala, naročito ako se garažna vrata nisu redovno održavala. Jednokrilna metalna garažna vrata sa kontra tegom trebalo bi periodično farbati specijalnim bojama, jer one osim što čine garažna vrata lepšim i obnovljenim, ujedno i štite metalne površine. Dvokrilna metalna garažna vrata sa šarkama treba redovno i farbati i podmazivati. Reč je o starinskim ali veoma kvalitetnim vratima koja mogu služiti generacijama. Međutim, mana ovih garažnih vrata je ta da ne možemo na njih da dodamo neku modernu komponentu, na primer daljinsko otvaranje i zatvaranje ili otključavanje i zaključavanje. Sve se radi ručno, nema elektromotora, prekidača na zidu ili daljinskog upravljača. Takođe, dok njima rukujete potreban vam je dodatni prostor, a horizontalna dvokrilna garažna vrata zauzimaju mesto ispred garaže kada su otvorena. Ipak, gde god da su ovakva garažna vrata ugrađena pre više decenije, to se i tad znalo, tako da prostor verovatno ne predstavlja problem. Što se tiče brava, one su jednostavne, tako da bilo koji vid dodatne sigurnosti zahteva doradu ili dodavanje nekih elemenata kako bi se postiglo zaključavanje u više tačaka.

S druge strane, stara drvena garažna vrata su nešto zahtevnija za održavanje. Drvo lako propada naročito pod uticajem vlage, ali i drugih elemenata sredine. To znači da ovu vrstu garažnih vrata treba pažljivo da održavamo, redovno farbamo i nanosimo zaštitne lakove. Ukoliko se stvore neke mikropukotine i oštećenja treba ih zakrpiti posebnim sredstvima za restauraciju drveta. Što se tiče brava, za stara drvena garažna vrata važi sve isto što i za metalna. To je tehnologija iz nekih prošlih vremena, koja i dalje služi, ali danas postoje mnogo naprednije i efikasnije zamene. Kod jednostavnih tehnologija je dobro to što se ne oslanjate ni na kave dodatne činioce, kao što je struja, napajanje baterija ili internet konekcija – što je potrebno za rukovanje modernim automatskim garažnim vratima sa kontrolom na daljinu.

Naspram ovih jednostavnih modela koji su i dalje dostupni na tržištu i imaju svoje kupce, postoje mnogobrojne modernije varijante. Izbor materijala, kao i njihovih kombinacija je veći. Takođe, način rukovanja i mehanizmi koji stoje iza toga su osavremenjeni i pružaju na mnoge pogodnosti. Garažnim vratima sa elektromotorom može se rukovati pomoću daljinskog upravljača, ali još savremenije tehnologije podrazumevaju i kontrolu preko mobilne aplikacije sa svim mogućnostima koje ima bilo koji pametni uređaj. Jer, šta je to što vam je važno kada su garažna vrata u pitanju? Ako imate pristup garaži direktno iz kuće ili iz unutrašnjosti zgrade, verovatno bi vam značilo da ne morate da izlazite iz kola kako biste otvorili garažu i ponovo je zatvorili kad isparkirate auto. Mnogo je lakše ako se sve dešava automatski pritiskom na dugme ili glasovnom komandom. Veoma korisno, naročito ako ste u žurbi, a ko danas to nije? Takođe, kada ste duže odsutni, bilo da ste krenuli na posao ili ste negde otputovali, desiće se nekad da niste sigurni da li ste za sobom zatvorili garažu. To možete lako proveriti i po potrebi ispraviti ako imate neki od ovih pametnih sistema.

Svakako da je savremena tehnologija donela mnogobrojne olakšice kada su garažna vrata u pitanju. Stoga ako ste odlučili da svoja stara garažna vrata zamenite novim, ili zidate novi objekat za koji su vam ona potrebna, najbrže ćete ih pronaći na veb-sajtu Oglasiko gde je veliki izbor modela garažnih vrata svih najboljih proizvođača i prodavaca. Kada imate sve modele na jednom mestu lako se vrši poređenje, i dolazi do informacija o tehničkim karakteristikama i cenama. Odaberite ona garažna vrata koja su najbolja za vas, a svaki put kada se dvoumite, posavetujte se sa stručnjacima, koje ćete takođe tu pronaći. 

Podeli:

Možda vas zanima

Podeli: