Nauka 1

28.10.2024.

16:24

Otkriven "ulaz u podzemni svet": Arheolozi pronašli "zadnja vrata pakla" FOTO

Tuneli za koje je drevna civilizacija Zapoteka verovala da su "ulaz u podzemni svet" pronađeni su ispod crkve stare nekoliko vekova.

Izvor: B92.net

Otkriven "ulaz u podzemni svet": Arheolozi pronašli "zadnja vrata pakla" FOTO
Thomas Urdland Karlsen/Shutterstock

Podeli:

Mitla, što znači mesto mrtvih, bio je grad u južnom Meksiku poznat po povezanosti sa Pitaom Bezelaom, Zapotečkim bogom smrti.

Ali Španci su stigli u 16. vek i srušili grad, sagradivši crkvu na ruševinama njegovog najvažnijeg hrama, prenosi Dejli mejl.

Sveštenik je kasnije napisao da su "vrata pakla" ležala ispod grada, a u pitanju su ogromne pećine za koje se veruje da su ulaz u podzemni svet Zapoteka.

Ipak, iste su bile zazidane, a kasnijim iskopavanjima nije pronađeno ništa što bi odgovaralo razmerama njegovog opisa, sve do sada.

Koristeći neinvazivne tehnike, arheolozi su nedavno otkrili niz odaja i tunela ispod grada.

Ispitano je pet različitih grupa ruševina.

Marko Vigato, osnivač projekta ARKS, koji vodi iskopavanja, rekao je:

"Neki tuneli i komore se protežu do značajne dubine, preko 15 metara, dok druga grupa, južna, ima tunele koji su duboki do 30 metara, tačnije, toliko su instrumenti mogli da prodru. Jedna odaja ispod crkve San Pablo Apostol iznosi otprilike 15 metara dužine i 10 metara širine", istakao je pa dodao:

"Moguće je da se tuneli, posebno oni ispod crkvene grupe, protežu dalje ka severu, istoku i jugu. Možda se povezuju sa drugim geofizičkim anomalijama identifikovanim pod drugim grupama. Ako su ovo tuneli legende, kraljevi Zapoteka možda leže unutra."

Fransisko de Burgoa, sveštenik, kaže da su kraljevi sahranjeni "bogato obučeni u najbolju odeću", sa "perjem, draguljima, zlatnim ogrlicama i dragim kamenjem".

Njihova tela drže "štit u levoj ruci i koplje u desnoj, baš kao što su ih koristili u ratu".

Podzemni tuneli su otkriveni kombinacijom radara koji prodire u zemlju, tomografije električne otpornosti i tomografije seizmičkog šuma

Umesto struje, tomografija seizmičke buke meri brzinu kojom se seizmički talasi kreću kroz zemlju.

Dve dalje pećine koje opisuje Marko Vigato sadrže kapelu, odnosno pogrebnu komoru za Zapotečke prvosveštenike.

Poslednja odaja, kaže on, vodi u "mračnu i jezivu sobu" gde su "bacili tela žrtava velikih lordova i poglavica koji su pali u borbi."

"Zapoteci su verovali da su pećine i podzemni lavirint ispod Mitle ulaz u podzemni svet, ili Liobaa. Iz tog razloga, Mitla je bila centar kulta Pitao Bezelaoa, Zapotečkog boga smrti i podzemnog sveta, i vekovima je bila groblje Zapotečkih kraljeva i visokih sveštenika."

stacyarturogi/Shuitterstock

Nije slučajno da je ispod crkvenog oltara bila praznina.

"Crkva je sagrađena namerno na vrhu najvažnijeg hrama Zapoteka u Mitli. To je bio način pretvaranja već postojećeg verskog mesta i simbolizovanja trijumfa nove vere. Značajan deo ruševina ugrađen je u temelje crkve, koja je izgrađena kamenjem skinutim sa drevnih građevina", istakao je Vigato.

Zapotečka civilizacija

Palata je deo rane civilizacije Zapoteka koja je započela u Oaksaki pre oko 2.300 godina.

Zapotečka civilizacija se smanjila na tom području (oko 900. godine nove ere) iako ne znaju zašto jer nije bilo traga nasilnom uništenju.

Nisu potpuno nestali, već su osnovali novi centar u Mitli, koji se takođe nalazi u dolini Oaksake.

Ovo mesto je i dalje bilo okupirano sve do španskog osvajanja (1519. n.e.).

Zapoteci su starosedeoci Meksika i još uvek su koncentrisani u Oaksaki.

Danas je stanovništvo nešto manje od milion.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: