Nauka 0

17.10.2024.

12:04

O toplotnim talasima duboko u okeanima nema dovoljno izveštaja

O toplotnim talasima duboko u okeanima ne postoji dovoljno izveštaja jer je oblast zagrevanja mora u velikoj meri zanemarena, pokazala je zajednička studija australijske nacionalne naučne agencije (CISRO) i Kineske akademije nauka.

Izvor: Tanjug

O toplotnim talasima duboko u okeanima nema dovoljno izveštaja
Shutterstock/Krofoto

Podeli:

Studija, objavljena u naučnom časopisu "Nejčer", otkrila je da je 80 odsto morskih toplotnih talasa ispod 100 metara nezavisno od površinskih događaja, preneo je Rojters.

Navodi se da su istraživači koristili opservacione podatke iz više od dva miliona profila temperature okeana iz globalnih okeana.

"Ovi nalazi produbljuju naše razumevanje učestalosti i intenziteta ekstremnih temperaturnih događaja ispod površine okeana i mogućih implikacija", rekao je Ming Feng iz CISRO.

Možda vas zanima

Svet

Zemlja u julu doživela dva najtoplija dana ikada

Prošli mesec bio je drugi najtopliji jul u istoriji merenja, čime je prekinut period od 13 meseci tokom kojeg je svaki mesec bio najtopliji, što je delimično bilo uzrokovano globalnim zagrevanjem usled klimatske pojave El Ninjo.

9:17

8.8.2024.

70 d

Nauka

Otkriven koralni greben neoštećen globalnim zagrevanjem

Istraživači sa Kraljevskog holandskog instituta za istraživanje mora (NIOZ) otkrili su koralni greben, kilometarski dug i neoštećen globalnim zagrevanjem, u blizini ostrva u južnom delu Karipskog mora blizu severne obale Venecuele, Kurasao.

20:56

9.6.2024.

129 d

Morski toplotni talasi su dugotrajni temperaturni događaji koji mogu izazvati ozbiljnu štetu morskim staništima, kao što su uticaji na koralne grebene i raseljavanje vrsta, navodi se u studiji.    

Nalazi o zagrevanju u dubinama okeana su posebno zabrinjavajući, pokazalo je istraživanje, jer to utiče na stanište velikog broja morskih vrsta i na ono čime se hrane.

Možda vas zanima

Istraživanje je, takođe, naglasilo uticaj okeanskih struja, posebno vrtloga, na morske toplotne talase, što ukazuje da su oni glavni pokretač podzemnih događaja, naveo je CISRO.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: