Nauka 0

16.10.2024.

14:30

Umetničko delo humanoidnog robota umetnika biće ponuđeno na aukciji u Londonu FOTO

Delo robota umetnice Ai-Da, humanoida napravljenog pomoću algoritama veštačke inteligencije, naći će se na aukciji kuće Sotbi u novembru, što je prvi put da se takvo delo prodaje, javio je Sotbi.

Izvor: Beta

Umetničko delo humanoidnog robota umetnika biće ponuđeno na aukciji u Londonu FOTO
Profimedia

Podeli:

Portret engleskog matematičara Alana Tjuringa, smatranog ocem moderne informatike, prodaje se u okviru odeljka onlajn prodaje nazvanog „presek umetnosti i tehnologije , koja će se odvijati od 31. oktobra do 7. novembra.

Vrednost slike nazvane Bog veštačke inteligencije (AI God) procenjena je na između 100.000 i 150.000 funti, prema tvorcima robota Ai-Da.

Taj ultrarealistični robot je jedan od najrazvijenijih na svetu. On ima bioničke, ruke a lice sa braon perikom joj daje uznemirujuću sličnost sa čovekom.

Možda vas zanima

Robot je 2019. godine kreirao tim predvođen Ejdanom Melerom, galeristom i osnivaćem AI-Da Robot Studija sa stručnjacima za veštačku inteligenciju univerziteta Oksford i Birmingem u Engleskoj.

Ime je inspirisano Ejdom Lavlejs (Ada Lovelace), prvom ženom koja se bavila kodiranjem.

Profimedia

Robot umetnik koji koristi veštačku inteligenciju da stvara slike ili skuplture ima kamere u očima i bioničke ruke. Kreće se i govori samostalno, bez ljudske intervencije.

„Preko slika Alena Turinga obeležavam njegova ostvarenja i njegove doprinose razvoju informatike i veštačke inteligencije“, izjavio je robot, prenosi se u saopštenju Sotbija.

Portret koji predstavlja destrukturisano lice sa tamnim tonovima vidno podseća na strahovanja Alena Turinga oko upotrebe te tehnologije i nastavlja da postavlja pitanja dokle će nas dovesti moć veštačke inteligencije, rekao je kreator Ai-De, Ejdan Meler.

Možda vas zanima

Dela robota Ai-De već su bila izložena na bijenalu u Veneciju, u muzeju za dizajn u Londonu, kod piramida u Gizi i u Ujedinjenim ncijama. Robot je govorio u gornjem domu britanskog parlamenta 2022. godine.

Druga dela koja ispituju ulogu veštačke inteligencije i definiciju umetničkog stvaralaštva će biti prodavana tokom iste nedelje, na onlajn aukciji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: