Nauka 3

15.10.2024.

15:09

Spektakl iznad Srbije: Ceo svet komentariše FOTO

Kometa, koju su neandertalci poslednji put videli pre 80.000 godina, tokom prethodne večeri zabeležena je iznad Niša, a unazad nekoliko dana zabeležena je širom cele planete.

Izvor: B92.net

Spektakl iznad Srbije: Ceo svet komentariše FOTO
Serrgey75/Shutterstock

Podeli:

U pitanju je kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan - Atlas), koja će biti vidljiva i narednih dana.

"Kometa veka", kako su je prozvali, u južnoj hemisferi je viđena između 27. septembra i 2. oktobra, dok je sada došao red na severnu hemisferu.

EPA-EFE/Jose Jacome

Ceo svet komentariše kometu koja je otkrivena u januaru 2023. godine, i nazvana je "kometom veka" zbog njenog sjaja i vidljivosti, navelo je Kraljevsko astronomsko društvo (RAS).

Viđena je u Americi, Velikoj Britaniji, Makedoniji, Srbiji, Meksiku, Japanu.

Na društvenoj mreži X ne prestaju da se objavljuju fotografije i snimci iste.

Ljudi oduševljeno komentarišu i dele pojavu na nebu koja je sve oduševila.

Kao što smo već naveli, gotovo ceo svet ima prilike da uživa u kometi koja stiže iz Ortovog oblaka, na spoljnoj granici solarnog sistema.

Kometa će biti vidljiva kroz dva "prozora", ako to dozvole vremenske prilike i svetlosno zagađenje.

U prvom "prozoru" između 27. septembra i 2. oktobra kometa se pojavila na istoku neposredno pre izlaska sunca, dok će tokom drugog "prozora" od 12. do 30. oktobra biti vidljiva na zapadu odmah nakon zalaska sunca.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Podeli: