Nauka 0

15.10.2024.

12:26

Ova drastična promena može da promeni lanac ishrane

Nevidljiva šuma planktona koji nastanjuju okeane širi se ka dubljim vodama zbog klimatskih promena i mogla bi značajno da utiče na čitav lanac ishrane, pokazala je studija objavljena u časopisu "Klimatske promene u prirodi" koju je predvodio Johanes Viljoen.

Izvor: Tanjug

Ova drastična promena može da promeni lanac ishrane
Shutterstock/Krofoto

Podeli:

Sva mora na svetu nastanjena su ovim sićušnim organizmima koji su u osnovi lanca ishrane, i preko fotosinteze proizvode polovinu organskih supstanci koje koriste sva živa bića na planeti, navodi agencija Ansa.

Analizirajući količinu i distribuciju fitoplanktona u poslednje 33 godine u Sargaskom moru, ogromnom delu Atlantskog okeana između Antila i Azorskih ostrva, istraživači su primetili da ukupna biomasa, odnosno količina mikroorganizama, raste kako se povećavaju temperature.

Možda vas zanima

Mikroorganizmi na površini vode imaju stabilno prisustvo, dok dubinski fitoplanktoni reaguju drugačije.

Ova promena mogla bi da ima veliki uticaj na čitav lanac ishrane u okeanu, počev od malih riba do velikih sisara, naveli su naučnici.

Možda vas zanima

Pošto su ovi slojevi dubinskih fitoplanktona manje vidljivi, potrebno je uložiti više u mreže podvodnog monitoringa kako ove značajne promene ne bi ostale nevidljive, upozorili su istraživači.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Svet

Stiže ledeni udar: Zavejaće sneg

Istočnu Evropu zahvatilo je veoma jako zahlađenje, a prodor ledene vazdušne mase usledio je iz Sibira. Na udaru ovog vrlo hladnog talasa naći će veći deo evropskog dela Rusije.

10:45

14.10.2024.

1 d

Podeli: