Nauka 0

14.10.2024.

16:21

Otkriven jedan od najstarijih fosila reptila na svetu FOTO

Brazilski naučnici objavili su danas da su otkrili jedan od najstarijih fosila na svetu za koji se veruje da pripada vrsti reptila starog 237 miliona godina, a otkriće bi moglo da pomogne da se objasni razvoj dinosaurusa.

Izvor: Tanjug

Otkriven jedan od najstarijih fosila reptila na svetu FOTO
Shutterstock/ND700

Podeli:

Četvoronogi reptil nazvan Gondvanaks paraisensis bio je približno veličine omanjeg psa sa dugim repom, dugačak oko metar a težak između 3 i 6 kilograma, preneo je Rojters.

Mali reptil živeo je na teritoriji današnjeg južnog Brazila, a njegov fosil pripada grupi silesaurida, izumrlih reptila.

Možda vas zanima

Paleontolozi vode raspravu o tome da li su silesauridi bili pravi dinosaurusi, ili možda njihove preteče.

"Razumevanje karakteristika ovih preteča moglo bi da rasvetli šta je bilo ključno za uspešnu evoluciju dinosaurusa", naveli su u saopštenju brazilski naučnici.

Možda vas zanima

Fosil je 2014. otkrio naučnik Pedro Lukas Porsela Aurelio u sloju stena kod grada Paraiso do Sul, u državi Rio Grande do Sul.

On ga je donirao lokalnom univezitetu 2021., nakon čega je otpočeo trogodišnji period istraživanja i proučavanja fosila.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počinje rat? Vojska dobila naređenje: Pucajte...

Severnokorejske vlasti izdale su naređenje artiljerijskim jedinicama u blizini granice sa Južnom Korejom da budu spremne da otvore vatru na dronove koji nose letke i pakete pomoći sa Juga, prenela je danas državna novinska agencija KCNA.

18:16

13.10.2024.

1 d

Podeli: