Nauka 0

08.10.2024.

8:02

Neverovatno otkriće u Kini FOTO

Arheolozi su nedavno otkrili pet milenijuma starog zmaja od žada koji je bio zakopan u kamenoj grobnici duboko u planinama Mongolije.

Izvor: Tanjug

Neverovatno otkriće u Kini FOTO
Gorodenkoff/ Shutterstock

Podeli:

Drevna statua je pronađena prilikom iskopavanja drevnog groblja u Unutrašnjoj Mongoliji, na severu Kine, preneo je britanski "San".

Zmaj od žada, veličine dlana, jedna je od sto otkrivenih relikvija od žada, a ta drevna statua je najveća dosad pronađena.

Karakteristike drevnog zmaja značajno se razlikuju od savremenih prikaza zmajeva, a "Čajna dejli" ga opisuje kao "buckastog zmaja".

Prilikom iskopavanja u jedinstvenoj drevnoj grobnici na arheološkom lokalitetu Juanbaošan otkrivene su i ruševine, ljudski ostaci i grnčarija, koji su povezani sa kulturom Hongšan, rekli su kineski zvaničnici.

Ovo otkriće baca novo svetlo na bogatu tradiciju drevne kulture od žada, koja je cvetala između 6.500 i 5.000 godina pre nove ere na severu Kine.

Kultura Hongšan, poznata po predmetima od žada, uključujući zmajeve i druge ritualne predmete, ima važno mesto u ranoj istoriji kineske civilizacije. Među ostalim otkrivenim artefaktima od žada su ceremonijalne alatke i ukrasi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: