Nauka 6

07.10.2024.

12:25

Arheolozi pronašli skelete 49 dece: "Srce im je vađeno pre rituala" FOTO

Arheolozi u Truhilju, u severnom Peruu, otkrili su ostatke 49 dece, za koje se veruje da su ritualno žrtvovani pre više od 600 godina.

Izvor: B92.net

Arheolozi pronašli skelete 49 dece: "Srce im je vađeno pre rituala" FOTO
shutterstock/Michael Dechev

Podeli:

Arheolog Hulio Asencio izvestio je da mnogi ostaci dece pokazuju posekotine na grudnoj kosti i rebrima, što ukazuje na to da su im srca možda uklonjena tokom žrtvovanja. Svako dete je sahranjeno pojedinačno, što sugeriše da je ritual obavljen pažljivo i precizno.

U neposrednoj blizini arheolozi su, kako je preneo "Interstellar" otkrili i skelete dve odrasle osobe i ostatke devet lama. Lame su inače bile veoma bitne za narod Čimu, a njihovo žrtvovanje se tumači kao "ponuda", koje simbolizuju hranu, odeću i transport. Nejasna je svrha prinošenja na oltar odraslih osoba.

Čimu narod je naseljavao severnu obalu Perua od 700. do 1400. godine, pre nego što ih su pokorile Inke.

Veruje se da su Čimu prinosili žrtvu dece da bi umilostivili svoje bogove u vremenima ekoloških teškoća, kao što su jake kiše i poplave izazvane El Ninjoom. Ova praksa, koja ima za cilj da utiče na prirodne sile, odražava pokušaje Čimua da održi društvenu i ekološku ravnotežu.


Ovo najnovije otkriće nije prvi dokaz velikih žrtvovanja Čimua. U prethodnom iskopavanju u blizini, arheolozi su iskopali masovnu grobnicu od 140 dece, od kojih svako ima slične posekotine na grudnoj kosti i rebrima, zajedno sa stotinama lama. Istraživači su i tada istakli da veruju da su srca dece uklonjena tokom rituala.

Inače, Peru je bogat arheološkim nalazištima iz različitih prehispanskih kultura, uključujući civilizacije Čimu i Inka.

Carstvo Inka, koje jeuništilo civilizaciju Čimua, proširilo se od današnjeg Ekvadora do centralnog Čilea.

Novo otkriće u Truhilju je još jedan primer složene i često tragične istorije autohtonih naroda u regionu. Kako arheolozi nastavljaju da otkrivaju više o Čimu i drugim kulturama, razumevanje njihovih društvenih struktura, verovanja i rituala se produbljuje, nudeći vredne lekcije o ljudskoj istoriji.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: