Nauka 1

04.10.2024.

13:26

Naučnici zapanjeni: Pronađena skrivena šuma na mestu na kojem drveće nikada ne raste

Desetinama hiljada godina na Foklandskim ostrvima u Atlantskom okeanu ne raste nijedno drvo, samo nisko rastinje. Zato iznenađuje arheološko otkriće ostataka stabala šest metara ispod zemlje.

Izvor: Klix.ba

Naučnici zapanjeni: Pronađena skrivena šuma na mestu na kojem drveće nikada ne raste
Shutterstock/CherylRamalho

Podeli:

Predavačica fizičke geografije na britanskom Univerzitetu Sauthempton Zoi Tomas je 2020. godine na Foklandskim ostrvima bila na terenskom radu, kada ju je prijateljica obavestila da su stabla otkopana na gradilištu.

"Pomislili smo da je to zaista čudno jer jedna od stvari o Foklandima koju svi znaju jeste da drveće tu ne raste. Tu je vrlo vetrovito i neplodno", rekla je Zoi Tomas, koja je bila vodeća istraživačica.

Foklandska ostrva su prekomorska teritorija Velike Britanija, koja je zbog ovih ostrva 1982. vodila kratki rat protiv Argentine. Velika Britanija je pobedila u tom ratu, ali Argentina nastavlja da polaže pravo na ostrva.

Zoi Tomas i njene kolege su zatekli velike komade drveća. Prema njenim rečima, ostaci su bili toliko očuvani da su izgledali kao da ih je neko napravio. Po pronalasku stabala zapitali su se koliko su ona zapravo stara.

Prisustvo fosila drveća sugeriše da je ostrvo nekada bilo prostor prašume umerenog područja, što je dramatično drugačiji ekosistem od trenutnog.

Međutim, priča o skrivenoj šumi seže i dalje u prošlost nego što su istraživači prvobitno mislili. Naime, analiza stabala dovela je do zaključka da su stara između 15 i 30 miliona godina.

Pronalazak ovih stabala ukazuje na to da je klima na Foklandskim ostrvima morala da bude vlažnija i toplija nego što je danas.

Nejasno je zašto drveće više ne raste na ovom arhipelagu, jer ono raste na istoj geografskoj širni u južnoj Americi.

Istraživači pretpostavljaju da su razlog za to snažni vetrovi i kiselo tlo bogato tresetom, piše CNN.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: