Nauka 2

29.09.2024.

8:08

Proveli su 45 dana na simuliranom Marsu: Ovo je surova realnost života na crvenoj planeti VIDEO

Četvoro naučnika volontera upravo je izašlo iz 45-dnevnog boravka u NASA-inoj najrealističnijoj simulaciji Marsa do sada.

Izvor: B92.net

Proveli su 45 dana na simuliranom Marsu: Ovo je surova realnost života na crvenoj planeti VIDEO
Shutterstock/Wirestock Collection

Podeli:

Posada je bila potpuno izolovana unutar Human Exploration Research Analog (HERA) - habitat površine 60 kvadratnih metara u NASA-inom Johnson Space Center-u u Hjustonu uTeksas, sve do ponedeljka, kada su otvorili vrata i konačno se "vratili na Zemlju."

Tokom boravka, sproveli su 18 različitih studija koje će pomoći NASA-i i drugim svemirskim agencijama da saznaju kako ljudi reaguju na izolaciju, zahtevne uslove rada i života, i udaljena okruženja misija u dubokom svemiru, navodi NASA.

NASA je postavila cilj da dovede ljude na Mars do 2030-ih godina. S obzirom na to da se taj rok ubrzano približava, simulirane misije poput HERA-e pružaju ključne uvide u to kako bi astronauti mogli da prežive najdalju misiju sa ljudskom posadom ikada pokušanu.

Četvoročlana posada - koju čine Sergi Iakimov, Sara Elizabet Mekkandles, Erin Anderson i Brandon Kent - bila je treća koja je ušla u habitat HERA.

Njihova misija bila je jedinstvena po tome što je uključivala detaljnije zadatke dizajnirane da što verodostojnije oponašaju život i rad na Marsu.

Tokom simulacije koja je trajala mesec i po dana, posada je obavljala širok spektar zadataka.

Njihovi zadaci su uključivali uzgajanje biljaka u hidroponskoj bašti, uzgoj škampa, lansiranje malog satelita, virtuelnu "šetnju" po površini Marsa i upravljanje simuliranim dronovima iznad marsovog terena.

"Ove aktivnosti su dizajnirane da posadu urone u radno okruženje slično onom koje očekuje astronaute", napisala je NASA u saopštenju.

NASA je čak simulirala kašnjenja u komunikaciji koja bi pravi astronauti mogli da iskuse na Marsu. Tokom stvarne misije na Mars, komunikacija sa Zemlje može trajati do 20 minuta da stigne do astronauta na crvenoj planeti, i obrnuto.

Sve vreme, posada je bila pod nadzorom NASA-inih naučnika koji su ocenjivali kako njihovi dnevni zadaci, rutina, izolacija i zatvorenost habitata utiču na njihovo ponašanje i performanse.

Kada nisu radili, posada je čitala knjige, igrala karte, slagala Lego kockice i slušala muziku.

U ponedeljak popodne, posada je konačno izašla iz svog malog habitata, čime je njihova misija završena.

"Nakon našeg bezbednog puta na Mars i bezbednog povratka na Zemlju, kao posada Kampanje 7, Misija 3, ovim zvanično predajemo ovaj istraživački brod timu za operacije analognih letova", rekao je Kent po izlasku iz HERA-e.

"Nadamo se da će ovaj brod nastaviti da služi kao bezbedan dom za buduće posade HERA-e", dodao je.

NASA takođe vodi još jedan, veći simulirani Mars habitat nazvan Crew Health and Performance Exploration Analog, ili CHAPEA. Ovaj habitat od 160 kvadratnih metara dovoljno je veliki da podrži volontere do godinu dana.

Prva volonterska posada CHAPEA izašla je iz svog habitata u julu, piše Dejli Mejl.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: