Nauka 1

28.09.2024.

7:57

Otkriveno pravo lice jednog od najpoznatijih faraona u istoriji FOTO

Stručnjaci za grafiku su rekonstruisali lice faraona koji je osnovao Dolinu kraljeva i promenio tok istorije u drevnom Egiptu.

Izvor: B92.net

Otkriveno pravo lice jednog od najpoznatijih faraona u istoriji FOTO
Shutterstock/MaruokaJoe

Podeli:

Amenhotep I, drugi vladar 18. dinastije Egipta, je nakon smrti pažljivo sačuvan kroz proces mumifikacije.

On je prvi faraon sahranjen u Dolini kraljeva, mestu poslednjeg počinka gotovo svih faraona 18., 19. i 20. dinastije.

Bio je obožavan kao bog nakon smrti, prvenstveno zato što je za vreme svoje vladavine uveo Egipat u novo doba mira i prosperiteta.

Brazilski grafički dizajner Cicero Moraes digitalno je rekonstruisao Amenhotepov lik, otkrivši njegovo lice prvi put posle 3.500 godina.

Dr Sahar Salem, profesorka radiologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kairu, gde radi na Projektu egipatskih mumija, stoji pored mumificiranog tela faraona Amenhotepa I dok je ono digitalno "odmotano" uz pomoć visokotehnoloških skenera još 2021. godine.

Moraes, brazilski 3D dizajner specijalizovan za forenzičku rekonstrukciju lica, stvorio je ove slike kombinujući lica nastala kroz različite metode.

Jedna metoda je uključivala postavljanje markera debljine mekog tkiva po lobanji faraona, vođena podacima kompjuterske tomografije (CT) uzetih od živih donora.

Druga je tehnika nazvana anatomska deformacija, u kojoj se digitalna kreacija glave donora prilagođava dok se lobanja ne poklopi sa onom faraona.

Ova metoda je bila moguća zahvaljujući CT skenovima Amenhotepove lobanje, urađenim 2021. godine.

Taj rad, koji su sproveli paleoradiolog Sahar N. Salem sa Univerziteta u Kairu i egiptolog Zahi Havas, "virtuelno su odmotali" Amenhotepove mumificirane ostatke koristeći CT skeniranje, otkrivši detalje njegovog izgleda, skeletne strukture i nekih sačuvanih unutrašnjih organa, uključujući srce i mozak.

Skenovi nisu otkrili uzrok smrti, ali su procenili da je preminuo u dobi od otprilike 35 godina i sugerisali da je pretrpeo niz postmortalnih povreda, verovatno nanetih od strane pljačkaša grobnica ili usled balsamovanja, rekao je Moraesov koautor, arheolog Majkl Habiht sa Univerziteta Flinders u Australiji.

Kada je Moraes otkrio faraonovo lice, primetio je da se ne poklapa sa božanstvom koje je predstavljeno na statuama, piše Dejli Mejl.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

20 h

Podeli: