Nauka 2

25.09.2024.

16:14

Na Marsu otkrivena do sada nikad viđena pojava FOTO

Marsov rover Perseverance iz NASA-e uočio je neobičnu "zebrastu" stenu na crvenoj planeti.

Izvor: B92.net

Na Marsu otkrivena do sada nikad viđena pojava FOTO
Fordelse Stock/Shutterstock

Podeli:

Crno-bela stena sa prugama je drugačija od bilo koje stene viđene na Marsu do sada i ističe se naspram crvenkasto-smeđe površine planete.

NASA kaže da bi to mogao biti znak uzbudljivih otkrića koja tek dolaze.

Dok je rover prelazio preko "neupadljivog šljunkovitog terena", tim NASA-inih naučnika je primetio stenu u daljini sa "naznakama neobične teksture", saopštila je svemirska agencija.

Rover je fotografisao stenu, koju su sada nazvali "Frejin dvorac" i poslao je slike nazad na Zemlju nekoliko dana kasnije.

"Budući da je Frejin dvorac slobodna stena koja se očigledno razlikuje od osnovne stene, verovatno je stigla ovde sa nekog drugog mesta", saopštila je NASA.

Stena ima prečnik od otprilike 20 centimetara, a rana tumačenja njene jedinstvene teksture sugerišu da su igneozni i/ili metamorfni procesi mogli stvoriti njene pruge, navela je NASA u saopštenju.

Igneozni procesi su geološke aktivnosti koje se odnose na topljenje, kretanje i hlađenje magme i lave.

Tokom milijardu godina, Mars je bio planeta sa visokom vulkanskom aktivnošću, što je moglo stvoriti uslove neophodne za formiranje zebraste stene, piše Dejli Mejl.

Podeli:

Tagovi

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Podeli: