Nauka 0

21.09.2024.

9:34

Misteriozni zvuk najtajanstvenijeg mesta na svetu: Naučnici konačno otkrili istinu

Marijanski rov je jedno od najtajanstvenijih mesta na Zemlji. Sa skoro sedam milja dubine, rov leži na dnu Tihog okeana i toliko je teško dostupan da se samo nekolicina ljudi spustila tamo.

Izvor: B92.net

Misteriozni zvuk najtajanstvenijeg mesta na svetu: Naučnici konačno otkrili istinu
Shutterstock/Wonderful Nature

Podeli:

Zato ne iznenađuje da su neobični zvuci iz Marijanskog rova, zabeleženi prvi put 2014. godine, izazvali strahove od vanzemaljske invazije.

Trajući između 2,5 i 3,5 sekundi, ovi zvuci su nazvani "biotwangs", ali njihov izvor ostao je nepoznat.

Deset godina kasnije, naučnici iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA) ponovo su analizirali ove zvuke – i veruju da su konačno otkrili istinu.

Zloslutni zvuci su prvi put zabeleženi 2014. godine pomoću podvodnih jedrilica koje su korišćene za akustična istraživanja rova.

Zvuci su trajali između 2,5 i 3,5 sekundi i sastojali se od pet delova, uključujući duboke jecaje na frekvencijama niskim kao 38 herca, dok je završni deo dosezao čak 8.000 herca.

Istraživači su u početku bili zbunjeni tim zvucima.

Međutim, 2016. godine, tim sa Univerziteta Oregon State (OSU) predložio je da bi to mogao biti novi tip do tada nepoznatog poziva kitova usana.

Šeron Njukirk, viša istraživačka saradnica u oblasti bioakustike mora na Oregon State-u, tada je izjavila: "Zvuk je veoma specifičan, sa svim tim neobičnim delovima. Deo sa niskofrekventnim jecajem je tipičan za kitove usane, ali taj 'twangy' zvuk ga čini zaista jedinstvenim."

Sada su naučnici ponovo analizirali ove zvuke koristeći kombinaciju vizuelnih i akustičnih podataka – i njihovi nalazi ukazuju da tim sa OSU nije bio daleko od istine.

Nova studija sugeriše da, umesto kitova usana, zvuke proizvode brajdovi kitovi.

U studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Marine Science, tim predvođen dr Anom Alen objasnio je: "Pretpostavljalo se da zvuke proizvodi kit usan, ali bez vizuelne potvrde nije bilo moguće dodeliti vrstu.

"Koristeći kombinaciju vizuelnih i akustičnih podataka prikupljenih u Marijanskom arhipelagu, utvrdili smo da zvuke proizvode Brajdovi kitovi."

Ova vrsta kitova živi širom sveta u toplim, umerenim okeanima, uključujući Atlantski, Indijski i Tihi okean, piše Dejli Mejl.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: