Nauka 1

19.09.2024.

12:22

Ceo ljudski genom sačuvan na 5D memorijskom kristalu

Britanski naučnici su sačuvali ceo ljudski genom na 5D memorijski kristal koji bi trebalo da traje milijardama godina.

Izvor: Večernji.hr

Ceo ljudski genom sačuvan na 5D memorijskom kristalu
Profimedia

Podeli:

Tim sa Istraživačkog centra za optoelektroniku Univerziteta u Sautemptonu (ORC) objavio je da se revolucionarni format za skladištenje podataka može koristiti za skladištenje genoma ugroženih biljnih i životinjskih vrsta koje se suočavaju sa izumiranjem.

Portparol univerziteta je objasnio da, za razliku od drugih formata za skladištenje podataka koji se vremenom degradiraju, 5D memorijski kristali mogu da skladište do 360 terabajta informacija bez gubitka milijardi godina, čak i na visokim temperaturama.

2014. ovi kristali su ušli u Ginisovu knjigu rekorda kao najizdržljiviji materijal za skladištenje podataka.

Ultrabrzi laseri

Portparol je rekao:

"Kristal je sličan topljenom kvarcu, jednom od hemijski i termički najotpornijih materijala na Zemlji. Može da izdrži ekstremno smrzavanje i temperature do 1000 stepeni Celzijusa. Kristal takođe može da izdrži direktnu silu udara od do 10 tona po cm2 i na njega ne utiče dugo izlaganje kosmičkom zračenju."

Tim iz Sautemptona, predvođen profesorom Piterom Kazanskim, koristio je ultrabrze lasere za precizno upisivanje podataka u nanostrukturirane šupljine orijentisane unutar silicijuma - veličine čak 20 nanometara.

"Za razliku od obeležavanja samo na površini 2D komada papira ili magnetne trake, ovaj metod kodiranja koristi dve optičke dimenzije i tri prostorne koordinate za pisanje po celom materijalu – otuda i 5D u imenu", rekao je portparol.

Kristal se čuva u Austriji

Profesor Kazanski je rekao da, iako trenutno nije moguće sintetički stvoriti ljude, biljke i životinje koristeći samo genetske informacije, dugovečnost 5D kristala znači da će informacije biti dostupne ako se ovaj napredak ikada ostvari.

"Kristal 5D memorije otvara mogućnosti drugim naučnicima da sastave večno skladište genomskih informacija iz kojih bi se složeni organizmi poput biljaka i životinja mogli ponovo izgraditi ako nauka to dozvoli u budućnosti."

Kristal se čuva u arhivi Memorije čovečanstva - specijalnoj vremenskoj kapsuli unutar slane pećine u Halštatu, Austrija.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: