Nauka 4

17.09.2024.

21:46

Trostruki fenomen na nebu: Spektakularno pomračenje Meseca

Ljubitelje astronomije očekuje pravi kosmički spektakl između 17. i 18. septembra. Mesec donosi "trostruku kosmičku poslasticu" – pomračenje Meseca, supermesec i krvavi mesec, koji će se sve dogoditi istovremeno.

Izvor: Blic.rs

Trostruki fenomen na nebu: Spektakularno pomračenje Meseca
Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas

Podeli:

Iako se žetveni mesec javlja svake godine u septembru, blizu jesenje ravnodnevice, a supermeseci se dešavaju tri do četiri puta godišnje, svedočiti sva tri fenomena u istoj noći je prava retkost, objasnila je Teresa Monsue, astrofizičarka iz NASA-inog Goddard svemirskog centra za NPR.

Prema NASA-i, supermesec nastaje kada se "pun Mesec poklopi sa najbližim približavanjem Meseca Zemlji u njegovoj eliptičnoj orbiti, tački koja se zove perigej.

Posebno će biti zanimljivo što će Mesec biti delimično u senci zbog pomračenja, koje se događa kada Zemlja prolazi između Sunca i Meseca, objavio je "Fox Weather".

Takođe, pomračenje će dostići vrhunac oko dva sata kasnije, u 10:44 časova po istočnoameričkom vremenu, kada će osam procenata Meseca biti prekriveno senkom.

"Osim malog zatamnjenog dela na vrhu Meseca, veći deo vidljive mesečeve površine biće u Zemljinoj polusenci, svetlijem delu senke planete koji ne blokira u potpunosti sunčevu svetlost" objasnila je Monsue.

Ovaj kosmički fenomen pružiće Mesecu zastrašujuću, rđasto-crvenu nijansu poznatu kao "krvavi mesec."

Nažalost, ovo delimično pomračenje nije ni blizu potpunom pomračenju Sunca koje se desilo prošlog proleća, kada je Mesec potpuno prekrio Sunce, ostavljajući veliki deo SAD-a u potpunom mraku.

Kako i gde možete gledati?

Dobra vest je da, za razliku od solarnog pomračenja, ljubitelji Meseca mogu gledati ovu pojavu bez zaštitnih naočara, jer svetlost nije jača od obične mesečeve svetlosti.

Preporučuje se korišćenje teleskopa ili dvogleda kako bi se videli kontrasti između kratera i drugih karakteristika na površini Meseca.

Ova trostruka kosmička pojava biće vidljiva u Severnoj i Južnoj Americi (dok će Evropa i Afrika moći da vide samo pomračenje), ali će oblaci na većem delu SAD-a, posebno na istočnoj obali, u regionu Centralnih ravnica i na severozapadu Pacifika, otežati vidljivost.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: