Nauka 9

15.09.2024.

12:21

Posada SpaceX-a dva sata šetala po svemiru: Vratili se na Zemlju nakon pet dana FOTO/VIDEO

Posada SpaceX vratila se na Zemlju posle pet dana u orbiti, nakon istorijske misije koja je uključivala prvu privatnu šetnju svemirom milijardera Džareda Ajzekmen i inženjerke Sare Gilis.

Izvor: Tanjug

Posada SpaceX-a dva sata šetala po svemiru: Vratili se na Zemlju nakon pet dana FOTO/VIDEO
Tanjug/SpaceX via AP

Podeli:

Ranije jutros, u Meksički zaliv je sletela kapsula Dragon, koja je, nakon poletanja u utorak, dostigla maksimalnu visinu od 1.408 kilometara, što je više od Međunarodne svemirske stanice (ISS) i svemirskog teleskopa Habl.

Šetnja je trajala dva sata, značajno manje od onih koje obavljaju astronauti koji se nalaze na ISS-u. Na ovoj misiji se nalazili su se i pilot Skot Potita i inženjerka Ana Menon, a Ajzekmen i Gilis su postali 264. i 265. osoba koji su izveli svemirske šetnje.

Tanjug/SpaceX via AP

Kako navodi AP, ovo je prva privatno finansirana misija u svemir, a do sada su šetnje izvodili isključivo profesionalni astronauti.

Kompanija SpaceX tvrdi da je ova kratka vežba polazna tačka za testiranje tehnologije svemirskog odela za buduće, duže misije na Mars.

Džared Ajzekmen, pilot i milijarder, osnivač kompanije za elektronsko plaćanje Shift4, finansirao je misiju Polaris, kao i svoj Inspiration4 let sa SpaceX-om 2021.

Tanjug/SpaceX via AP

On je odbio da kaže koliko plaća misije, ali se pretpostavlja da koštaju stotine miliona dolara Svemirska letelica Dragon je u sredu obišla Zemlju najmanje šest puta u orbiti ovalnog oblika, koja se proteže čak 1.400 km, što je najdalje što su ljudi putovali u svemiru od poslednje američke misije Apolo 1972.

Tanjug/SpaceX via AP

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: