Nauka 5

15.09.2024.

9:40

Klimatolog upozorava:"Plašim se šta će biti s našom decom i unucima"

Maksimalne temperature u idućoj deceniji verovatno će da budu više od 40 stepena Celzijusa, a apsolutni lokalni maksimumi ići i više od 45 stepeni Celzijusa, upozorio je poznati klimatolog.

Izvor: Većernji.hr/Božena Matijević

Klimatolog upozorava:"Plašim se šta će biti s našom decom i unucima"
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Podeli:

Klimatolog i profesor atmosferske fizike na zagrebačkom PMF-u Branko Grisogono komentarisao je vest da u Sahari danima pada kiša i sve češće najave da je to još jedan dokaz da se planeti ne piše dobro.

"To je malo preterano. Tačno je da je u Sahari kiša padala nekoliko dana, ali ne u celoj Sahari. Sahara je toliko velika da istočni deo Sahare nije dobio kišu. Inače, Sahara dobije kišu svakih nekoliko godina, ali se u ovim klimatskim promenama ne zna hoće li to biti češće ili ređe, jer to još nije dovoljno istraženo. Generalno, očekuje se da će se Sahara širiti, a ne smanjivati. Međutim, s padavinama koje je teško prognozirati neki deelovi Sahare možda će se smanjiti. Znači, u proseku se Sahara širi, ali s vremenom ona možda izgubi neki svoj manji, granični deo", rekao je Grisogono.

Kako je istakao u intervju za portal Večernji.hr, najveći deo Mediterana ubrzano se zagreva.

"Zagreva se brže od planetarnog proseka...Pritom, maksimumi temperatura nisu toliko bitni, koliko je bitno trajanje i površina jer je reči o toplotnoj energiji, koja može da se raspodeli na različite načine. Međutim, energija progresivno raste. Maksimalne temperature u idućoj deceniji verovatno će da budu više od 40 stepena Celzijusa, a to znači da će apsolutni lokalni maksimumi, mislim na neki grad, neku lokaciju, ići i više od 45 stepeni Celzijusa. To nije dobro ni za biljke, ni za životinje, ni za ljude, ali ljudi će se snaći", istakao je klimatolog, pa otkrio čega se on plaši:

"Postoje tri stvari kojih se plašim, a to su: šta će biti s biljnim i životinjskim svetom, šta će biti biodiverzitetom i šta će biti s decom i našim unucima, u kakvom će svetu oni živeti. Strahove volim kratko da formulišem, zato što ne želim ni da ih sanjam, a kamoli doživim". 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: