Nauka 16

02.09.2024.

21:55

Astronaut zaglavljen u svemiru prijavio misteriozan zvuk: NASA se oglasila

Svemirska letelica Boeing Starliner pravila je čudne zvukove na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što je navelo jednog od astronauta da hitno obavesti kontrolu na Zemlji.

Izvor: B92.net

Astronaut zaglavljen u svemiru prijavio misteriozan zvuk: NASA se oglasila
Profimedia

Podeli:

NASA-in astronaut, Buč Vilmor, prijavio je kontroli na Zemlji "neobičan" zvuk koji dopire iz oštećene svemirske kapsule Boing Starliner-a.

Zabeležena komunikacija je prvo postavljena od strane jednog korisnika na NASA Space Flight forumu.

Na snimku je astronaut zatražio od NASA-ine posade u Hjustonu da identifikuje zvuk, koji je opisao kao "pulsirajući" i "zveckajući", piše New York Post.

Kako su vesti o neobičnom zvuku počele da se šire po društvenim mrežama, NASA je izdala saopštenje priznajući najnovija dešavanja, ali i insistirajući da nema razloga za brigu.

"Povratna informacija iz zvučnika rezultat je konfiguracije zvuka između svemirske stanice i Starlinera. Sistem za zvuk na svemirskoj stanici je složen i omogućava povezivanje više svemirskih brodova i modula i uobičajeno je da se javlja buka i povratna informacija. Povratna informacija koju je Vilmor prijavio nema tehnički uticaj na posadu, Starliner ili operacije stanice", naveli su u saopštenju.

Podsećamo, astronaut Vilmor je trenutno sa svojom koleginicom Suni Vilijams zaglavljen na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Oni će ostati tamo ostati do početka sledeće godine, kada će ih Space X Crew Dragon kapsula vratiti kući.

Dva astronauta su se uputila na planirano osmodnevno putovanje, ali su se našli zarobljeni kada su otkrili da su curenja helijuma na Boeingovom Starlineru, za koja su znali pre lansiranja, bila brojnija nego što se prvobitno mislilo.

Štaviše, curenja su prouzrokovala kvarove.

Boingov Starliner bi trebalo da se odvoji 6. septembra i vrati na Zemlju bez posade.

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: