Nauka 7

03.09.2024.

7:18

"Vrata pakla" sve veća: Mrtve životinje i biljke truju planetu FOTO

Jama Batagaj se utrostručila u periodu od 1991. do 2018. godine, a posledice toga bi mogle da budu strašne.

Izvor: businessinsider

"Vrata pakla" sve veća: Mrtve životinje i biljke truju planetu FOTO
Shutterstock/Daan Kloeg

Podeli:

Mrtve biljke i životinje koje su bile zamrznute u permafrostu počinju da se raspadaju i izbacuju ugljen dioksid i metan u atmosferu.

Fotografije iz svemira koje prikazuju ogromnu rupu kako probija na površinu iz zemlje u Sibiru dokazuju da ona rapidno raste, što je zabrinulo naučnike. Ta ista rupa je šezdesetih godina prošlog veka bila jedva vidljiva na satelitskim snimicima, a danas je reč o ogromnoj provaliji sa strmim liticama. Preciznije, njen obim se utrostručio u periodu od 1991. do 2018. godine, objavio je američki Geološki institut, a preneo Business Insider.

Jama Batagaj, poznata i kao "Batagajka" ili "vrata pakla" predstavlja puno veći i često nevidljiv problem koji utiče na celu planetu. Arktik se zagreva brže od ostatka Zemlje, a to brzo otapa permafrost - debeo sloj tla koji je trajno zamrznut - barem je tako bilo. Pritom, Batagaj predstavlja najveće svetsko "retrogresivno otopljenje" ili jamu, koja se formira kad otapanje permafrosta uzrokuje urušavanje tla, što rezultira stvaranjem klizišta.

"Večni led nije, hajde da to tako kažemo, najfotogeničnija tema. Uglavnom je reč o smrznutoj prljavštini pod zemljom, koju po definiciji često ne možete da vidite osim ako nije izložena na neki način, kao ovde", rekao je geofizičar Rodžer Mihaelides za Biznis insajder sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu.

Dakle, jama Batagaj je znak onoga što je pred nama. Kako se permafrost otapa, sve mrtve biljke i životinje koje su vekovima bile zamrznute u njemu počinju da se raspadaju, oslobađajući ugljen-dioksid i metan u atmosferu. Ovi snažni gasovi zadržavaju toplotu i uzrokuju još veću porast globalne temperature i pokreću još brže otapanje permafrosta. A taj začarani krug mogao bi imati strašne posledice. Inače, permafrost pokriva 15 nprocenata kopna na severnoj hemisferi i sadrži dvostruko više ugljenika od atmosfere.  

                                                                                                                                                                                    

Prema jednom istraživanju, ako industrije i zemlje ne obuzdaju sopstvene emisije, otapanje permafrosta bi moglo emitovati istu količinu gasova u istoj količini kao velika industrijska nacija do 2100. godine. 

"Još mnogo toga ne znamo o ovoj povratnoj petlji, ali postoji potencijal za veoma velike promene u klimatskom sistemu koje se dešavaju u veoma, veoma brzim geološkim vremenskim skalama", rekao je Mihaelides. Ukratko, topljenje permafrosta moglo bi rapidno da pogorša klimatsku krizu.       

U studiji objavljenoj u junu u prestižnom časopisu "Geomorphology", istraživači su koristili podatke sa satelita i dronova kako bi napravili 3D modele kratera Batagaji izračunali njegovo širenje tokom vremena. Otkrili su da se njegova zapremina svake godine povećava za oko milion kubnih metara. Izračunali su i da jama godišnje ispusti 4.000 do 5.000 tona ugljenika, što je skoro jednako godišnjim emisijama 1.700 do 2.100 američkih domaćinstava.    

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

13 h

Podeli: