Nauka 20

31.08.2024.

21:53

Neverovatno otkriće u Tihom okeanu FOTO

Veliki deo okeana je još uvek misterija, a to potvrđuje i činjenica da je tim okeanografa otkrio 20 nikada ranije viđenih vrsta na grebenu Naska.

Izvor: B92.net

Neverovatno otkriće u Tihom okeanu FOTO
Shutterstock/Kichigin

Podeli:

Okeanografi sa Instituta za okean Šmit su na grebenu Naska, podvodnom planinskom lancu u blizini Čilea, otkrili ogromnu podmorsku planinu, višu i od planine Olimp, koja vrvi od života.

Otkriveno je da je da je ova podvodna planina dom najmanje 20 nikada ranije viđenih vrsta.

Neverovatne fotografije pružaju prvi uvid u ova stvorenja, uključujući morsku žabu, leteća špageti čudovišta i Kasperovu hobotnicu.

Koristeći podvodne robote, tim je uspeo da mapira ogromnu planinu i snimi deo života koji tamo napreduje. Otkrivena je netaknuta koralna bašta površine oko 800 kvadratnih metara – otprilike iste veličine kao tri teniska terena.

Šta su sve otkrili?

Utvrđeno je da ovi dubokomorski korali pružaju utočište nizu neobičnih organizama, uključujući kamenu ribu, krhke zvezde i kraljevske rakove.


Tim je takođe prvi put snimio uživo Promachoteuthis lignje. Ovaj rod je toliko redak da su samo tri vrste opisane na osnovu samo nekoliko prikupljenih primeraka, od kojih je nekoliko iz kasnih 1800-ih.

Ostala neobična stvorenja koje je snimio robot su hobotnica Casper i dva "leteće špagete čudovišta".

Ova ekspedicija je treća ove godine sprovedena u regionu, a prethodne dve ekspedicije su dokumentovale preko 150 novih vrsta.

"Po završetku naše treće ekspedicije, istražili smo oko 25 podvodnih planina na grebenima Naska i Salas i Gomez", rekao je Tomer Keter, ko-glavni naučnik i pomorski tehničar Schmidt Ocean Instituta, piše Dejli Mejl.


Pre ekspedicija Instituta za okean Šmit, bilo je poznato je da je ovaj deo Tihog okeana dom za 1.019 vrsta. Sada taj broj premašuje 1.300 – i raste.

"Podmorske planine jugoistočnog Pacifika imaju izuzetnu biološku raznovrsnost i vrste koje do danas nisu pronađene nigde drugde", rekao je profesor Aleks Dejvid Rodžers, direktor nauke o okeanskom popisu.
 

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: