Nauka 4

28.08.2024.

21:19

Do daljnjeg odložena SpaceX svemirska misija FOTO

Istorijsko lansiranje SpaceX-ove privatne misije Polaris Dawn pomereno je zbog "nepovoljnog vremena" iznad Floride, saopštila je kompanija.

Izvor: B92.net

Do daljnjeg odložena SpaceX svemirska misija FOTO
Profimedia

Podeli:

Polaris Dawn je čisto komercijalna misija koju finansira američki milijarder, preduzetnik Džared Isakman, a trebala je da bude lansirana sutra ili prekosutra.

U misiju ide četvoročlana civilna posada koja će izvesti odvažnu svemirsku šetnju.

Ali SpaceX je rekao da je došlo do pomeranja lansiranja zbog loše vremenske prognoze za područje pada kapsule kod Floride.

"Polaris Dawn je izazovna misija sa kritičnim ciljevima, stoga ćemo čekati najbolju priliku da osiguramo uspeh. Ponekad najteža putovanja zahtevaju najviše strpljenja, a mi smo spremni da sačekamo pravi trenutak", napisao je u sredu na X-u Džared, koji je vođa misije.

Novi datum lansiranja nije naveden. Misija je zajednički projekat Isakmana, osnivača tehnološke tkompanije Shift4 Payments, i SpaceX-a EIona Maska.

Planirano je da traje najviše pet dana i da četiri člana posade otputuju čak 1.400 kilometara od Zemlje u kapsuli SpaceX Dragon nakon lansiranja na vrhu rakete Falcon 9 iz svemirskog centra Cape Canaveral.

Uz Isakmana, troje privatno obučenih astronauta će biti u kapsuli.

Misija takođe uključuje svemirsku šetnju tokom koje će se testirati svemirska odela koja je dizajnirao SpaceX-a.

Biće to prva komercijalna šetnja svemirom.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: