Nauka 0

27.08.2024.

12:31

Šta je to lansirao Ilon Mask: Da li su sateliti koji lete iznad Srbije opasni? VIDEO

Stanovnici Balkana u nedelju uveče ostali su u čudu kada je veliki, svetleći objekat proleteo nebom.

Izvor: B92.net, TV Prva

Šta je to lansirao Ilon Mask: Da li su sateliti koji lete iznad Srbije opasni? VIDEO
EPA-EFE/Peter Komka

Podeli:

Ova pojava je mogla da se vidi širom Srbije. Postojale su različite teorije o čemu se zapravo radilo, ali astronomi su brzo utvrdili da je u pitanju Starlink satelit Ilona Maska.

"Dva dana nakon zanimljivog događaja na nebu iznad Srbije pouzdano znamo da je reč o jednom od satelita iz Starlink flote, iako se pretpostavljalo da je u pitanju bolid, odnosno meteor. Vrlo brzo su naši astronomi ustanovili da nije reč o tome. Oni koji su imali priliku da ga vide primetili su da nije bilo zvuka, što govori o tome da nije reč o prirodnom bolidu koji ima prasak, a druga stvar koja je očigledna je da je to jako dugo trajalo. Kada prirodni objekat prolazi kroz atmosferu to traje znanto kraće", objašnjava Slobodan Bubnjević, fizičar i naučni novinar.

"Kasnije analize i upoređivanje putanje utvrdile su da je u pitanju satelit Starlink 1196 iz flote koju je Ilon Mask lansirao", kaže Bubnjević.

Satelitska konstelacija Startlink sastoji se od hiljada malih satelita koji kruže oko Zemlje u niskoj Zemljinoj orbiti (NZO). Za razliku od tradicionalnih komunikacionih satelita koji rade u geostacionarnoj orbiti koja se nalazi na približno 36 hiljada kilometara iznad površine Zemlje, Starlink sateliti rade na visi od približno 550 kilometara.

Pad satelita obično nije opasan jer tako mali sateliti sagore u atmosferi.

"Veći je problem što mreža satelita Starlink smeta astronomima da posmatraju nebo", kaže Bubnjević.

Kada je reč o bolidima, odnosno većim asteroidima obično se zna kada će ući u atmosferu.

"Kada je reč o malim objektima koje eventualno možemo da vidimo, obično se ne zna kada će ući u atmosferu, ali kada je reč o velikim asteroidima postoji sistem kojim koordinira pre svega Američka svemirska agencija i o njima se mnogo zna i oni se kontinuirano prate", ističe Bubnjević.

Više o ovoj temi pogledajte u videu.

Izvor: prva

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: