Nauka 4

26.08.2024.

17:43

Šta je i šta radi pojava koja je proletela iznad Srbije

Kompanija SpaceX na čelu sa poznatim i kontroverznim preduzetnikom Ilonom Maskom 2014. godine pokrenula je projekat Starlink.

Izvor: B92.net

Šta je i šta radi pojava koja je proletela iznad Srbije
Albert89/Shutterstock

Podeli:

U pitanju je satelitski internet servis čiji je cilj da obezbedi brzu internet konekciju sa malim kašnjenjem u delovima sveta gde je tradicionalna zemaljska internet infrastruktura ograničenog kapaciteta ili je nepostojeća.

Satelitska konstelacija Startlink sastoji se od hiljada malih satelita koji kruže oko Zemlje u niskoj Zemljinoj orbiti (NZO). Za razliku od tradicionalnih komunikacionih satelita koji rade u geostacionarnoj orbiti koja se nalazi na približno 36 hiljada kilometara iznad površine Zemlje, Starlink sateliti rade na visi od približno 550 kilometara.

Ovo smanjuje kašnjenje između slanja i primanja podataka što omogućava brz pristup internetu u ruralnim oblastima.

Sistem Starlink funkcioniše tako što emituje internet signale sa zemaljskih stanica na Starlink satelite u orbiti. Ovi sateliti zatim prosleđuju signale drugim satelitima u konstalaciji kao i korisničkim primopredajnicima na Zemlji.

Ovi uređaji su mali terminali koji se mogu montirati na krov ili drugu lokaciju na otvorenom, a zatim se povezuju na ruter preko kojeg se korisnik može povezati na internet putem LAN kabela ili bežično.

Jedna od karakteristika Starlinka je da koristi naprednu tehnologiju za poboljšanje kvaliteta internet veze. Na primer, sistem koristi laserske veze za povezivanje satelita u konstalaciji, smanjujući potrebu za zemaljskim komunikacionim vezama.

Ovaj način komunikacije poboljšava pouzdanost veze posebno u teškim vremenskim uslovima i drugim faktorima koji mogu da ometaju tradicionalnu internet infrastrukturu.

Starlink pored toga što upravlja satelitima, upravlja i mrežom zemaljskih stanica koje komuniciraju sa satelitima. Zemaljske stanice su povezane na internet preko optičkih kablova koji omogućavaju veoma brz prenos podataka između satelita i korisničkih terminala.

Starlink sateliti su relativno mali, sa masom od oko 260 kilograma. Pravougaonog su oblika, dimenzija 110x70x70 centimetara i opremljeni su solarnim panelima koji napajaju satelit strujom.

Svaki satelit ima reflektujuću površinu na dnu što smanjuje njegovu vidljivost sa Zemlje. Takođe, sateliti imaju i napredne pogonske sisteme koji im omogućavaju da se kreću u orbiti i prilagode svoju poziciju po potrebi.

Prvi Starlink satelit lansiran je u februaru 2018. godine kao deo misije Tintin A i B. Ova dva prototipa satelita su dizajnirana da testiraju osnovu funkcionalnost sistema uključujući i sposobnost satelita da komuniciraju sa zemaljskim stanicama, kao i međusobno.

Od tada SpaceX lansirao je preko 1.600 Starlink satelita u orbitu kao deo svojih napora da izgrade globalnu internet mrežu.

Krajem 2020. godine kompanija je počela da nudi korisnicima usluge u okviru beta programa. Od tada je SpaceX nastavio da lansira nove satelite.

Izražena je zabrinutost zbog dugoročne opasnosti od svemirskog otpada kao rezultata postavljanja hiljada satelita u orbite iznad 1.000 km i mogućeg uticaja na astronomiju, iako trenutno lansirani Starlink sateliti orbitiraju na 550 km.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: