Nauka 2

26.08.2024.

8:06

Povratak astronauta zaglavljenih na svemirskoj stanici pod znakom pitanja?

NASA je objavila da će se dvoje astronauta koji su zapeli na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) vratiti na Zemlju u SpaceX-ovoj letelici tokom februara 2025. godine.

Izvor: Index.hr

Povratak astronauta zaglavljenih na svemirskoj stanici pod znakom pitanja?
Shutterstock/Dima Zel

Podeli:

Pilotkinja Sunita Vilijams i zapovednik Bari Vilmor poleteli su u Boingovoj novoj svemirskoj letelici 5. juna i trebali su ostati u orbiti osam dana nakon pristajanja na ISS.

Međutim, zbog problema sa pogonskim sastavom Starlajnera povratak NASA-inih astronauta na Zemlju više je puta odgođen.

Sada su tamo već više od dva meseca.

NASA-in administrator Bil Nelson rekao je na konferenciji da bi povratak sa posadom u Starlajneru bio previše opasan te da je za astronaute najsigurnija opcija da ostanu na svemirskoj stanici.

"Svemirski let je riskantan. Čak i kada je najsigurniji, pa čak i kada je najrutinskiji. Probni let po svojoj prirodi nije ni siguran ni rutinski", rekao je Nelson.

Starlajner će se od postaje odvojiti početkom septembra i pokušaće da se vrati na autopilotu. Dvoje astronauta trebalo bi da se vrate u februaru svemirskom letjelicom SpaceX-a Crew Dragon.

Letelica bi trebala biti lansirana sledeći mesec kao deo rutinske misije.

Boingov Starlajner svemirska je letelica za delimičnu višekratnu upotrebu koja se sastoji od kapsule visoke oko tri metra namrnjene za posadu i servisnog modula.

Za razliku od letelice Crew Dragon koji je izradila kompanija SpaceX Elona Muska, Starlajner ne sleće na vodu, nego na suvo tlo.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: