Nauka 2

24.08.2024.

8:06

Nova saznanja o tkanini koju vezuju za Isusa: Evo šta je otkriveno VIDEO

Torinski pokrov, za koji hrišćani veruju da je bio na Isusovom telu nakon raspeća i dalje je misterija.

Izvor: Daily mail

Nova saznanja o tkanini koju vezuju za Isusa: Evo šta je otkriveno VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ipak, i dalje se sprovode studije i istraživanja o ovoj tkanini koja intrigira mnoge naučnike.

Naime, sada je inženjer sa Univerziteta u Padovi koristio savremenu tehnologiju kako bi ponovo analizirao uzorke sa tkanine koji su uzeti sedamdesetih godina prošlog veka i pronašao čestice krvi koje su imale tragove otkazivanja organa, trauma, bolesti, ali i zračenja, piše Dejli mejl.

Nalazi su tipični za drevni Jerusalim što govori da je pokrov verovatno nastao u tom regionu, a ne u Evropi, kako tvrde mnogi skeptici koji veruju da je u pitanju falsifikat iz srednjeg veka.

Međutim, nezavisni stručnjaci su odbacili nalaze, rekavši da je ta krv mogla da kontaminira tkaninu u bilo kom trenutku tokom 700 godina, od kada je prvi put predstavljeno.

Torinski pokrov je lenano platno dugo oko četiri metra, sa bledim otiskom prednje i zadnje strane čoveka za koga hrišćani veruju da je Isus Hrist. Prvi put je predstavljeno javnosti 1350ih godina, kada je bilo izloženo u maloj crkvi u Lireju severnoj Francuskoj. Ipak, neki veruju da je to srednjovekovni falsifikat.

Prvi uzorci su uklonjeni sa tkanine tek 1978. godine, pomoću lepljive trake za pažljivo podizanje čestica sa vlakana i usisivačem. Nije bilo dokaza da je u uzorcima prisutna krv.

Sada je profesor sa Univerziteta u Padovi Đulio Fanti stavio te uzorke pod moderne mikroskope koji mogu da istaknu detalje sve do pojedinačnih čestica. Studija je objavljena u okviru Archives of Hematology Case Reports and Rewievs koja je recenzirala njegovo istraživanje.

Ponovo analizirane čestice pokazale su prisustvo hemoglobina, koji je ključna komponenta krvi, kao i dve različite vrste krvi koje je profesor Fanti označio kao Tip A i Tip B. On navodi da to sugeriše da je tkanina korišćena na nekome sa krvavim povredama.

Tragovi kreatina su takođe identifikovani u uzorku omotača koji se oslobađa u krvotok kada osoba doživi povredu mišića ili neku vrstu traume. Telo proizvodi kreatin iz aminokiselina u jetri, bubrezima i pankreasu i oslobađa hemikaliju u krvotok kada su ćelije u mozgu, srcu ili skeletnim mišićima oštećene.

"Visoki procenat kreatinina se može objasniti, posebno tokom Isusovog poslednjeg sata pre smrti na krstu, smanjenim protokom krvi u bubrezima takođe uzrokovanim hipovolemijom i teškom dehidracijom", navodi se u studiji.

Profesor Fanti je tvrdio da se njegovi nalazi poklapaju sa Jevanđeljem po Jovanu "Isus je rekao, žedan sam".

Uzorci su pokazivali i znakove da je osoba čija je krv navodno zamrljala pokrov patila od uremičnog sindroma koji se javlja kada bubrezi nisu u stanju da eliminišu otpadne materije. To se obično dešava zbog bolesti bubrega, međutim, može biti izazvano i traumom organa za koju Fanti veruje da je mogla da se dogodi kada je Isus bičevan.

Profesor Fanti koji već 25 godina istražuje Torinski pokrov za Dejli mejl navodi da je krv A tipa, koja je izašla iz tela nakon smrti i da se sastoji od mikrocita koji ukazuju na respiratornu patnju Isusa koji je bio razapet na krst.

Testiranje ne može da dokaže čija je krv, a u novoj studiji se navodi da Torinski pokrov datira od pre 2.000 godina. To je u potpunoj suprotnosti sa studijom iz 1988. godine koja je otkrila da je pokrov lažan nakon što su istraživači utvrdili da je proizveden između 1260. i 1390. godine.

U ovoj studiji profesor Fanti je čestice krvi koje je označio kao "Tip B" uglavnom imaju tamniju boju od krvi "Tip A" i oštrije ivice. On objašnjava da je tip B nastao pre nego što je Isus umro i da su razlike posledica karakteristika zgrušavanja.

"Tip B se sastoji od koaguliranih krvnih kora koje su verovatno nastale kada je Isus bio na krstu ili izašao na Golgotu", rekao je Fanti.

Obe vrste krvi takođe su imale tragove zemljanih materijala za koje navodi da se obično nalaze u Jerusalimu, kao što su glina i krečnjak, što sugeriše da je pokrov možda nastao u regionu.

Prema Bibliji, jedan od Isusovih učenika, Josfi skinuo je Hrista sa krsta i umotao u platneni pokrov i spustio u grob, ali se veruje da telo prethodno nije oprano, odnosno nije očišćeno od zemljanih materijala.

Međutim, dr Lorens Kobilinski, forenzičar, profesor emeritus na koledžu Džon Džej, rekao je za Dejli mejč da je krv verovatno bila "drugo mišljenje".

"Raniji rad... pronašao je pigment koji je činio sliku", rekao je on.

Naime, američki hemičar dr Valter Mekron, koji je analizirao pokrov 1978. godine, otkrio je da se slika sastoji od crvene oker boje i rastvora želatina.

Najjednostavnije objašnjenje je da je ovaj pokrov postavljen preko statue prekrivene pigmentom u određenim delovima, koji je prešao na tkaninu i dao joj ovu trodimenzionalnu konfiguraciju“, rekao je Kobilinski.

Studija iz 2018. godine takođe je utvrdila da je pokrov lažan nakon što je forenzička istraga pokazala da je mrlje krvi ostavio neko ko je stajao, umesto neko ko je razapet.

Istraživači su zaključili da uzorci mrlja od krvi takođe nisu u skladu sa lešom okrenutim nadole.

Dr Mateo Borini, forenzičar sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu, radio je sa hemičarem Luiđijem Garlašelijem sa Univerziteta u Paviji u Italiji, posmatrajući orijentaciju mrlja na pokrovu.

Tražili su odgovor da li je raspeće prikazano na pokrovu bilo u obliku slova T, u obliku slova I, ili je otkrilo drugi način pogubljenja.

Međutim, otkrili su da mrlje od krvi nisu u skladu ni sa jednom pozom. Ovo sugeriše da je neko ko je stajao korišćen za utiskivanje poznatih šara pod različitim uglovima za ruke, grudi i leđa.

Hrišćani su tvrdili da su otisci stvoreni energijom oslobođenom iz Hristovog tela u trenutku vaskrsenja, piše Dejli mejl.

Opširnije o Torinskom pokrovu pogledajte u videu:

Izvor: prva

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Počela velika kontraofanziva

Ruske snage počele veliku kontraofanzivu protiv ukrajinskih trupa koje su prošlog meseca probile svoj put u zapadnu Rusiju i zauzele deo ruske teritorije u Kurskoj oblasti, objavili su promoskovski ratni blogeri.

12:43

11.9.2024.

1 d

Podeli: