Nauka 0

22.08.2024.

15:28

Otkriven "elitni grob" star 1.000 godina FOTO

Mesto sahrane bilo je sakriveno unutar napuštene tvrđave u Mongoliji i sadržalo je ostatke žene, za koju kažu da je prava predstavnica tog vremena.

Izvor: B92.net

Otkriven "elitni grob" star 1.000 godina FOTO
Oksana Borodina/Shutterstock

Podeli:

"Elitni grob" otkriven u ostacima napuštene tvrđave u Mongoliji sadrži ostatke žene obučene u žuti, svileni ogrtač i nudi uvid u funkcionisanje sahranjivanja i trgovačke prakse u carstvu koje je cvetalo pre 1.000 godina.

Arheolozi su slučajno pronašli grob žene dok su istraživali lokalitet u severoistočnoj Mongoliji.

Tvrđava, poznata kao Khar Nuur, izgrađena je negde između 10. i 12. veka, tokom Kitan-Liao carstva, koje je kontrolisalo velike delove centralne i istočne Mongolije u to vreme.

Tvrđava je bila deo "dugog zida" koji se protezao preko sela, prema studiji objavljenoj u septembarskom izdanju časopisa Archaeological Research in Asia.

Nakon raspada carstva 1125. godine, usledilo je Mongolsko carstvo, koje je nastalo 1206. godine, a predvodio ga je Džingis-kan (poznat i kao Čingis-kan).

Sama tvrđava "stoji kao dirljiv simbol identiteta, sećanja i moći u vremenu tranzicije", navodi se u saopštenju Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu.

"Fokus našeg istraživanja je zidna linija i utvrđenja i druge strukture koje su povezane sa njom", rekao je koautor studije Gideon Šelah-Lavi, profesor istočnoazijskih studija na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

"Prvo otkriće ovog groba bilo je iznenađenje, kao i činjenica da grobnica nije opljačkana".

Tvrđava Khar Nuur, deo opsežnog sistema zidova i tvrđava, pružila je iznenađujuće otkriće - grob sa ženinom sahranom iz perioda između 1158. i 1214. godine.

Grob je sadržavao drveni kovčeg, razne grobne predmete i žensko telo koje je bilo obučeno u žutu svilenu haljinu i pokrivač za glavu, poznat kao bogtag malgai.

Pronađeni predmeti uključuju zlatne minđuše, srebrni pehar, bronzanu posudu, zlatnu narukvicu, kao i koraljne i staklene perle, što ukazuje na njen elitni status.

Grobnica je bila sakrivena unutar ograde jednog od zidova tvrđave. Radiokarbonsko datiranje "dobro očuvanog" skeleta otkrilo je da je žena koja je umrla imala između 40 i 60 godina.

"Bogatstvo groba, ne samo u smislu količine grobnog dobra već i njihove raznolikosti, sugeriše da je žena sahranjena u njemu pripadala elitnoj klasi i da je bila važna ličnost u lokalnom društvu", rekao je Šelah-Lavi.

"Sama grobnica je relativno mala, ali je broj pronađenih artefakata veliki u poređenju sa drugim grobnicama iz istog perioda".

Arheolozi su u ženskom grobu iskopali veliku količinu perli, od kojih neke nisu lokalnog porekla, kao i svileni tekstil, zlatni nakit, fragmente bronzane posude i srebrnu čašu.

Predmeti su stavljeni u kovčeg sagrađen od Marburi drveta, koje nije raslo lokalno, prema studiji.

"Ovo ukazuje na akumulaciju prestižnih ukrasa tokom njenog života", rekla je Šelah-Lavi.

"Sve ovo ukazuje na ženu koja je za života imala visok položaj u lokalnom društvu i nakon smrti dobila poseban počasni tretman. To takođe ukazuje na široku mrežu razmene za koju nismo znali i to može biti važno za naše razumevanje pozadine uspona Čingis Kana i Mongolskog carstva".

Malo se zna o periodu između pada Kitan-Liao carstva i uspona Mongolskog carstva. Međutim, istraživači se i dalje nadaju da bi dalje proučavanje ovog sahranjivanja moglo ponuditi uvid u to doba.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: