Nauka 0

12.08.2024.

10:27

Zemlja ipak ima šest kontinenata?

Ovaj koncept, prvi put predložen početkom 20. veka a učvršćen u potpunosti prihvaćen od naučne zajednice šezdesetih godina, uneo je revoluciju u naše shvatanje geoloških procesa Zemljena našoj planeti.

Izvor: Blic.rs

Zemlja ipak ima šest kontinenata?
xtock/Shutterstock

Podeli:

Prema toj teoriji, Zemljina spoljna ljuska, takozvana litosfera, obuhvata nekoliko ploča koje se kreću po omotaču, tzv. astenosferi. Ove ploče se razdvajaju duž srednjeokeanskih grebena, i sudaraju se i podvlače jedna pod drugu duž zona subdukcije.

Zone subdukcije su nalik kao nekim ožiljcima obeležene okeanskim rovovima koji predstavljaju najdublje delove Zemljine površine prekrivene okeanima - na primer Marijanski trog sa dubinom od oko 11 km²², objašnjava za Blic profesor dr Dejan Prelević sa Rudarsko-geološkog fakulteta. Međutim, to kretanje ploča predstavlja samo "vrh ledenog brega" ukupne dinamike naše planete.

Možda vas zanima

Naime, iako je omotač suštinski u čvrstom stanju, on je parcijalno stopljen u izuzetno malom procentu, naročito njegov gornji deo, i stoga ima sposobnost tečenja poput leda koji teče u lednicima, ili kao asfalt na putevima koji su pod nagibom i koji se veoma sporo ali tvrdoglavo kreće i deformiše.

Nove smele tvrdnje

Sada su iznete nove, smele tvrdnje iz detaljne studije geoloških procesa koji stoje iza razdvajanja evropskog i severnoameričkog kontinenta.

Naime, tim istraživača sa Univerziteta Derbi, predvođen dr Džordanom Fetijanom, tvrdi da Zemlja ima samo šest kontinenata, prema izveštaju objavljenom na portalu Earth.com. Oni tvrde da razdvajanje evropskog i severnoameričkog kontinenta nije potpuno i da i dalje traje.

"Ovo otkriće ukazuje na to da se tektonske ploče Severne Amerike i Evroazije u stvari još nisu razdvojile, kao što se tradicionalno smatra da se dogodilo pre 52 miliona godina", rekao je dr Fetijan, preneo je NDTV.

"One se, ustvari, i dalje razmiču i u procesu su razdvajanja (tzv. riftovanja)", dodao je on.

Studija zasnovana na proučavanju Islanda

Možda vas zanima

Nova studija je zasnovana na proučavanju Islanda, smeštenog između Grenlandskog mora i severnog Atlantskog okeana.

Do sada se verovalo da se Island formirao pre oko 60 miliona godina usled magmatizma u Srednjoatlantskom grebenu.

Ali, nova studija osporava tu teoriju i tvrdi da Island i kompleks grebena Grenland-Island-Farska ostrva (GIFR) takođe sadrži delove izgubljenih i potopljenih fragmenata kontinentalne kore koja potiče sa evropskog i severnoameričkog kontinenta.

"Kao pronalazak Atlantide"

Istraživači time sugerišu da ovi oblici reljefa nisu izolovani, već međusobno povezane komponente veće kontinentalne strukture. Tim je takođe dao novi identitet geološkoj karakteristici – "riftovani okeanski magmatski plato" ili ROMP.

"Volim da razmišljam o ovom konceptu kao ekvivalentu nauke o Zemlji o pronalasku izgubljenog grada Atlantide – fragmenti izgubljenog kontinenta potopljeni ispod mora i kilometri tankih tokova lave", rekao je dr Fetijan, preneo je NDTV.

"Proučavajući evoluciju razdvajanja u vulkanskom regionu Afra u Africi i poredeći to sa ovim ponašanjem Zemlje na Islandu, možemo da vidimo da se ova dva regiona razvijaju na veoma slične načine", dodao je on.

Istraživanje je i dalje u idejnoj fazi. Tim planira da istraži vulkanske stene na Islandu radi konkretnijih dokaza o drevnoj kontinentalnoj kori, preneo je Earth.com.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: