Nauka 0

09.08.2024.

14:50

Ostaci luksuzne palate na srpskoj planini: Pronađene freske sa draguljima

Prava arheološka riznica koja godinama razlog za brojna stručna ispitivanja svakako je teritorija opštine Gornji Milanovac.

Izvor: RINA

Ostaci luksuzne palate na srpskoj planini: Pronađene freske sa draguljima
RINA

Podeli:

Ovog avgusta na Rudniku je započeta šesnaesta godina arheoloških istraživanja koja sprovode Muzej rudničko-takovskog kraja i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

"Jedini svetovni objekat na Rudniku koji je bio ukrašen živopisom istraživan je na lokalitetu Drenje-Imanje Nikića, 2010–2012. i 2014. godine. Ova rudnička palata pripadala je vlastelinu koji je bio dovoljno bogat da pojedine delove zidova oslika freskama po ugledu na one u manastiru Visoki Dečani. Možda je u njoj odsedao i vladar prilikom obilaska ovog važnog rudarskog centra. U ovu reprezentativnu građevinu se ulazilo kroz dva ulaza čiji su nadvratnici takođe bili ukrašeni freskama", kaže za RINU Ana Cicović savetnica u Muzeju rudničko-takovskog kraja.

Ona dodaje da se ta impozantna građevina sastojala iz dva sprata, od kojih je gornji bio živopisan. U jugoistočnom delu su pronađeni fragmenti fresaka kao što su delovi oreola, oka, prikaz bisera na odeći, knjiga ukrašena draguljima, koji ukazuju na oslikanog patrona, zaštitnika, porodice koja je živela u njoj.

"Iznad predstave svetitelja, nalazila se freska prepoznatljiva po ornamentu iz Manastira Visoki Dečani koji je podigao kralj Stefan Dečanski. Freska je konzervirana i može se videti u stalnoj postavci milanovačkog muzeja", rekla je Ana Cicović. 

Ovogodišnja arheološka istraživanja su usmerena na završetak iskopavanja objekta na imanju Radovinke Nikić. Iskopavanja su finansirana od strane Ministarstva kulture i informisanja RS, dok  već šesnaestu godinu pomažu Opština Gornji Milanovac i firme Rudnik i flotacija "Rudnik" i "Swisslion-Takovo".

Arheološku ekipu čine dr Dejan Radičević, muzejski savetnik Ana Cicović i doktorand Mirko Vranić.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Posle Ukrajine, sledeća je...

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas u Kišinjevu da bi Moldavija mogla da bude "sledeća na redu" ukoliko Ukrajina padne i da podrška Ukrajini garantuje njen opstanak.

13:34

17.9.2024.

1 d

Podeli: