Nauka 4

06.08.2024.

20:18

Otkriven vredan resurs na Mesecu: Pomagaće u izgradnji stalnih baza?

Kada se kineski lunarni modul Chang'e-5 vratio na Zemlju 2020. godine, Kina je postala treća zemlja na svetu koja je prikupila i donela uzorke sa površine Meseca.

Izvor: Index.hr

Otkriven vredan resurs na Mesecu: Pomagaće u izgradnji stalnih baza?
Depositphotos, rfphoto

Podeli:

Naučnici neprestano rade na analizi ovih uzoraka, a nedavno su u njima pronašli nešto revolucionarno – molekularnu vodu.

Neki su se možda zapitali šta je tu novo, s'obzirom da s' vremena na vreme dobijamo vesti o nekim novim izvorima vode na našem prirodnom satelitu. Istina, svemirske agencije su ranije detektovale vodu na Mesecu, ali ona je uglavnom bila zarobljena unutar minerala i stena ili zamrznuta na polovima. Na primer, prošle godine kineski naučnici su pronašli vodu na Mesecu zarobljenu u staklenim kuglicama, poznatim kao lunarne sferule.

Ali sada je po prvi put voda u molekularnom obliku (H2O) pronađena u fizičkim uzorcima. I što je još važnije, uzorci dolaze iz oblasti Meseca gde voda u tom obliku ne bi trebalo da postoji. Naime, trebalo je da ispari, ali se to po svemu sudeći nije dogodilo.

Možda vas zanima

Tri oblika vode na Mesecu

Naime, stručnjaci su u uzorcima pronašli providni kristal nalik pločici širine ljudske dlake, koji su nazvali ULM-1 (Unknown lunar mineral-1). Kristali ULM-1 se sastoje od približno 41% vode, sa komadićima amonijuma koji održavaju stabilne molekule H2O uprkos velikim temperaturnim promenama na Mesecu.

Vodu na Mesecu možemo naći u tri oblika: molekuli vode (H20), smrznuta voda i molekulsko jedinjenje hidroksil. Iako istraživanja pokazuju da je na Mesecu bilo vode u njegovoj dalekoj prošlosti, kada su vulkani eruptirali na našem prirodnom satelitu, tek je nedavno primećena.

Dugo se smatralo da na Mesecu nema vode, pogotovo što je nije bilo u prvim lunarnim uzorcima koje su prikupili NASA i Sovjetski Savez. Tek nedavno smo pronašli molekule leda i vode na tamnim, hladnim lunarnim polovima do kojih sunce ne dopire, piše CNN.

Možda vas zanima

Koliko vruće može biti na mesecu?

Kao što smo spomenuli, nedavna istraživanja su pokazala da voda ili hidroksil mogu biti zarobljeni u staklenim perlama rasutim po Mesecu i da solarni vetrovi mogu da transformišu hidroksil (OH) u vodu (H2O).

Ali lunarni polovi su veoma nezgodni zbog kamenitog terena, što znači da bi bilo teško doći do tako vrednog resursa. Pored toga, molekularna voda nije stabilna na drugim delovima Meseca jer isparava na nižim geografskim širinama gde temperature mogu da pređu 100 stepeni Celzijusa. 

Može biti veoma, veoma toplo na mesecu. Temperature u blizini ekvatora mogu dostići 121°C tokom dana, a zatim pasti na -133°C noću.   

Vredan resurs na Mesecu

Sada se cela ova perspektiva sakupljanja vode menja jer uzorci iz Chang'e-5 dolaze iz srednjih geografskih širina, odnosno regiona gde molekularna voda nije stabilna. "U uzorcima je pronađen amonijum, koji deluje kao stabilizator za molekule vode", objasnio je planetarni geolog Yuqi Qian sa Univerziteta u Hong Kongu. 

Ovo otkriće moglo bi da objasni NASA-ine nalaze iz 2020. godine, kada je teleskop SOFIA otkrio naznake vode na površini Meseca, iako niko nije mogao da objasni kako ona nije isparila. Ovaj oblik vode bi potencijalno mogao da bude vredan resurs u slučaju izgradnje stalnih baza na Mesecu.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: