Nauka 6

06.08.2024.

17:44

"Čudesni materijal" otkriven na Mesecu

Istraživaći Kineske akademije nauka (CAS) otkrili su prirodno formiran grafen na Mesecu.

Izvor: B92.net

"Čudesni materijal" otkriven na Mesecu
Shutterstock/taffpixture

Podeli:

Naučnici sa Univerziteta u Mančesteru su 2004. godine prvi put izolovali i istražili grafen, supermaterijal sastavljen od jednoslojnih atoma ugljenika raspoređenih u heksagonalnu rešetku.

Od tada je postao čudo, sa svojstvima koja ga čine izuzetno korisnim u brojnim primenama.

Među naučnicima se generalno veruje da oko 1,9% ugljenika u međuzvezdanom medijumu (ISM) postoji u obliku grafena, čiji oblik i struktura određuje proces njegovog formiranja.

To ukazuje da bi na površini Meseca moglo da bude mnogo ovog supermaterijala, piše Science Alert.

U nedavnoj studiji, istraživači Kineske akademije nauka (CAS) otkrili su prirodno formiran grafen raspoređen u posebnu tankoslojnu strukturu na Mesecu.

Ova otkrića mogu imati drastične implikacije za naše razumevanje kako se Mesec formirao i dovesti do novih metoda za proizvodnju grafena, sa primenama u rasponu od elektronike, skladištenja energije, konstrukcije i supermaterijala.


To bi takođe moglo da se pokaže korisnim za buduće misije koje će stvoriti stalnu infrastrukturu na površini Meseca.

Tim su predvodili profesori Vei Zhang i Meng Zou iz Ključne laboratorije za bioničko inženjerstvo i Ključne laboratorije za visokoefikasne čiste energetske materijale provincije Jilin za međunarodnu saradnju na Univerzitetu Jilin, viši inženjer Univerziteta Jilin Ksiujuan Li i Vencai Ren iz CAS-a.

Pridružile su im se kolege iz više ključnih laboratorija na Univerzitetu Jilin, CAS-ISM, Laboratorije za istraživanje dubokog svemira i Centra za istraživanje Meseca i svemirskog inženjerstva.

Rad koji opisuje njihova otkrića pojavio se u National Science Review. Objavljen je u Universe Today.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: