Nauka 10

27.07.2024.

21:51

NASA otkrila mogući trag života na Marsu: "Najzagonetniji i najkompleksniji..." FOTO

Kamen sa mrljama i beličastim tačkama možda sadrži fosilizovani trag mikroba star više milijardi godina.

Izvor: B92.net

NASA otkrila mogući trag života na Marsu: "Najzagonetniji i najkompleksniji..." FOTO
Shutterstock/Artsiom P

Podeli:

NASA-in rover Perseverance je možda pronašao ključni trag na Marsu: geološke dokaze koji bi mogli da sugerišu da je život postojao na crvenoj planeti pre više milijardi godina, piše Gardijan.

Kamen je nazvan Cheyava Falls, a otkriven je od strane NASA rovera Perseverance 21. jula.

Analiza kamena otkrila je znakove organskog materijala - intrigantne površinske mrlje slične onima povezanim sa fosilizovanim mikroorganizmima na Zemlji, kao i dokaze da je voda nekada prolazila kroz kamen.

Ken Farlej, naučnik na projektu sa Kalifornijskog instituta za tehnologiju, rekao je da je Cheyava Falls "najzagonetniji, najkompleksniji i potencijalno najvažniji kamen koji je Perseverance dosad istraživao", iako tim naglašava da nebiološki procesi možda mogu objasniti ove karakteristike, navodi Dejli Mejl.

"S jedne strane, imamo naše prvo uverljivo otkriće organskog materijala, prepoznatljive obojene mrlje koje ukazuju na hemijske reakcije koje mikrobiološki život može da koristi kao izvor energije i jasne dokaze da je voda, neophodna za život, nekada prolazila kroz kamen," rekao je Farlej.

"S druge strane, nismo uspeli da odredimo kako je tačno kamen nastao i u kojoj meri su obližnji kameni slojevi mogli zagrevati Cheyava Falls i doprineti ovim karakteristikama", objasnio je.

U davnoj prošlosti, Mars je bio toplija i vlažnija planeta. Ako je život ikada evoluirao na Marsu, istraživači veruju da bi tragovi trebali ostati unutar njegovih kamenčića, u obliku organskog materijala i potencijalno fosilizovanih ostataka.

Skeneri na kamenu Cheyava Falls, koje je koristio Perseverance-ov Sherloc instrument, sugerišu da sadrži organske jedinjenja. Takvi molekuli na bazi ugljenika smatraju se gradivnim blokovima, ali takođe mogu nastati i nebiološkim procesima.

Kako izgleda kamen?

Velike bele "vene" kalcijum fosfata protežu se duž kamena. Između njih su slojevi crvenkaste materije, verovatno hematit, jedan od jedinjenja gvožđa koja Marsu daje boju. Detaljnija inspekcija slojeva otkrila je desetine malih mrlja koje podsećaju na šare na leopardovom krznu.

Svaka od beličastih mrlja okružena je crnim prstenom koji sadrži gvožđe i fosfat.

David Flaneri, astrobiolog sa Univerziteta u Kvinslednu u Australiji i član misije, nazvao je mrlje "velikim iznenađenjem", jer su na Zemlji slične karakteristike "često povezane sa fosilizovanim zapisima mikroba".

Istraživači žele da dobiju uzorke za detaljnije istraživanje, ali NASA-ini planovi za povratak stena na Zemlju naišli su na finansijske poteškoće.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: