Nauka 3

24.07.2024.

19:02

Neverovatno otkriće na plaži u Bugarskoj FOTO

Antički sarkofag iz rimskog doba slučajno je otkriven na plaži u blizini odmarališta Sveti Konstantin i Jelena u Varni, saopštilo je bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Izvor: Tanjug

Neverovatno otkriće na plaži u Bugarskoj FOTO
Gorodenkoff/ Shutterstock

Podeli:

Bivši policajac primetio je sarkofag u blizini novoizgrađenog, ali još uvek nefunkcionalnog kompleksa i prijavio ga Petom regionalnom odeljenju-Varna, prenosi Novinite.

Uvid u lokalitet izvršili su stručnjaci Arheološkog muzeja i predstavnik Glavne uprave "Inspekcije za zaštitu kulturnog nasleđa" pri Ministarstvu kulture.

Zaključili su da sarkofag datira iz rimskog doba, tačnije iz II-III veka nove ere, sa bogatom reljefnom dekoracijom.

Dimenzije sarkofaga su približno 90x235x75 cm, a dekoracija je ukrašena vencima, životinjskim glavama, rozetama, labrisom (sekirom sa dve oštrice) i drugim slikama.

Teški artefakt je prevezen u Arheološki muzej u Varni na dalje ispitivanje. Iz MUP-a Bugarske nisu izneli dodatne detalje kako je sarkofag završio na plaži.

Slučaj je prijavljen Okružnom tužilaštvu u Varni, a uviđaj je u toku. Prema pisanju bugarskog lista "24 sata", sarkofag je možda bio namenjen za upotrebu kao sto, jer je pronađen sa modernim mermernim poklopcem sa tri niše.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: