Nauka 1

16.07.2024.

8:25

Naučnici otkrili temperature od 925 stepeni Celzijusovih

Istraživači su koristili svemirski teleskop "Džejms Veb" da bi detaljno ispitali atmosferske uslove na paru smeđih patuljaka, koji kruže jedan oko drugoga na oko šest svetlosnih godina od Zemlje.

Izvor: Tanjug

Naučnici otkrili temperature od 925 stepeni Celzijusovih
Shutterstock/Happy Together

Podeli:

Naučnici su otkrili da tamo vladaju veoma visoke temperature od 925 stepeni Celzijusovih, navodi se u naučnoj studiji koja je objavljena u časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

Istraživanje je otkrilo i da u atmosferi smeđih patuljaka dominiraju vodonik i helijum, s vodenom parom, metanom i ugljen-monoksidom u tragovima, preneo je Rojters.

Glavna autorka studije je s Instituta za astronomiju Univerziteta u Edinburgu Bet Biler. Ona je istakla da smeđi patuljci nisu ni zvezde ni planete, već nešto između, jer oni odaju sopstvenu svetlost zahvaljujući svojoj toploti i dodala da, za razliku od zvezda, nemaju nuklearnu fuziju.

Dva smeđa patuljka su nebeska tela veća od planete, a manja od zvezde i najbliži su Zemlji, navela je Bet Biler. Prema njenim rečima, sastav smeđih patuljaka je sličan sastavu gasnih džinovskih planeta kao što je Jupiter u Sunčevom sistemu.

"Masa smeđih patuljaka je do 80 puta veća od mase Jupitera", rekla je Bet Biler. Dva smeđa patuljka koja je istraživao teleskop "Veb" formirala su se pre oko 500 miliona godina.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: