Nauka 1

12.07.2024.

12:17

Zabranjena upotreba "kapsule smrti"

Švajcarska je nedavno zabranila novi uređaj za pomoć pri eutanaziji, Sarco, neposredno pre njegove inauguracione upotrebe.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Zabranjena upotreba "kapsule smrti"
Profimedia/ Exit International / MEGA

Podeli:

Sarco, skraćenica za sarkofag, je futuristička kapsula dizajnirana za mirnu i euforičnu smrt brzim smanjenjem nivoa kiseonika uz održavanje niskog nivoa CO2. Kapsula ima za cilj da pruži osećaj putovanja na "novu destinaciju", opis je koji nudi Exit Switzerland. Uprkos planiranom debiju morbidne kapsule u julu, kritičari tvrde da "dodaje dozu glamura pri smrti".

Možda vas zanima

Nema pouzdanih informacija o načinu umiranja, a potpuno je nejasno ko ima kontrolu nad kojim mehaničkim procesom tokom procesa umiranja, reči su švajcarskog državnog tužilaštva koje citira Blick.

Problem samoubilačkog turizma

Švajcarska je decenijama dozvoljavala potpomognutu eutanaziju, što je dovelo do onoga što kritičari nazivaju "samoubilačkim turizmom". Legalno potpomognuta eutanazija je namenjena neizlečivo bolesnim ili teško oslabljenim osobama koje same sebi daju smrtonosnu dozu. Stranci plaćaju od 7.500 do 12.000 dolara za usluge kao što su policijska deklaracija, kremacija ili sahrana.

Možda vas zanima

U međuvremenu, interesovanje za potpomognutu eutanaziju raste. Exit je prijavio 1.252 asistirane eutanazije u 2023., što je povećanje od 11 odsto u odnosu na 2022. godinu. U međuvremenu, Dignitas, još jedna švajcarska organizacija te vrste, zabeležila je povećanje članstva britanskih državljana za 80 odsto u protekloj deceniji, a većina ostalih članova su Nemci i Francuzi.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: