Nauka 8

12.07.2024.

9:28

Kada film postane stvarnost: Nova odela za astronaute će vas šokirati jednom funkcijom

Ideja da pijete sopstveni urin može zvučati kao tehnika preživljavanja koju promoviše Ber Grils. Ali to bi uskoro moglo da postane stvarnost za astronaute, zahvaljujući novom svemirskom odelu inspirisanom filmom Dina.

Izvor: B92.net

Kada film postane stvarnost: Nova odela za astronaute će vas šokirati jednom funkcijom
Profimedia/©Warner Bros/Courtesy Everett Collection

Podeli:

Svemirsko odelo je zamisao istraživača sa Univerziteta Kornel i sadrži futuristički uređaj koji može da reciklira urin u vodu za piće.

Iako je odelo još uvek prototip, moglo bi da bude dar za astronaute, koji su trenutno primorani da vrše nuždu u svemirskim odelima tokom dugih misija u svemiru, piše Dejli Mejl.

"Dizajn uključuje spoljni kateter zasnovan na vakuumu koji vodi do kombinovane jedinice za osmozu, obezbeđujući kontinuirano snabdevanje pitkom vodom sa višestrukim sigurnosnim mehanizmima kako bi se osiguralo dobrobit astronauta", rekla je Sofija Etlin, prva autorka studije.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici, astronauti mogu da uriniraju tako što se vežu za toalet, koji ima sistem za usisavanje. Tamo se njihov urin takođe može sakupljati i reciklirati u vodu za piće.

Međutim, tokom dugih svemirskih misija, astronauti su trenutno primorani da nose velike pelene poznate kao odeća sa maksimalnom upijanjem (MAG).

Ovo ne samo da je neprijatno, već je i rasipno, jer urin ne može da se reciklira.

"Dešava se da MAG navodno procuri i izaziva zdravstvene probleme kao što su infekcije urinarnog trakta i gastrointestinalni distres", objasnio je dr Etlin.

"Pored toga, astronauti trenutno imaju na raspolaganju samo jedan litar vode u svojim kesama za piće u odelu. Ovo je nedovoljno za dugotrajnije šetnje u svemiru koje mogu trajati deset sati, a u hitnim slučajevima i do 24 sata", dodaje.

Inspirisani filmom "Dina"

U nadi da će se boriti protiv ovog problema, istraživači su se okrenuli franšizi filma Dina u kom se mogu videti odela koja mogu da apsorbuju i prečiste vodu izgubljenu znojenjem i mokrenjem. Sa ovim odelima kao inspiracijom, istraživači su dizajnirali uređaj za prikupljanje urina.

Uređaj uključuje fleksibilni donji veš i povezuje se sa čašom za prikupljanje, koja se uklapa oko genitalija.

Unutrašnja strana čaše za sakupljanje je obložena poliesterskim mikrovlaknom i odvlači urin od tela. RFID oznaka, povezana sa upijajućim hidrogelom, reaguje na vlagu aktiviranjem vakuum pumpe, koja brzo usisava urin.

Kada se urin prikupi, preusmerava se na sistem za filtriranje koji uklanja vodu iz urina. Prečišćena voda se zatim obogaćuje elektrolitima i pumpa u vrećicu za piće u odelu, iz koje astronauti mogu da piju.
 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: