Nauka 12

10.07.2024.

13:05

"Nacionalni junak": Kako bi svet izgledao da nije bilo Nikole Tesle? VIDEO

Na današnji dan 1856. godine kao četvrto od petoro dece Milutina i Georgine, rođen je Nikola Tesla - jedan od najpoznatijih naučnika svih vremena.

Izvor: b92.net/Prva Tv

"Nacionalni junak": Kako bi svet izgledao da nije bilo Nikole Tesle? VIDEO
Profimedia

Podeli:

Tim povodom, odlukom Vlade Srbije, pre više od 13 godina, današnji dan proglašen je i za Dan nauke u našoj zemlji.

Fizičar i naučni novinar Slobodan Bubnjević govorio je danas u emisiji Jutro televizije Prva o ovoj temi, a najpre je pokušao da da odgovor na pitanje - koliko bi se svet danas razlikovao da nije bilo Nikole Tesle.

Možda vas zanima

"Svet bi stvarno bio drugačiji. Tesli dugujemo više od 200 patenata od kojih je većina našla svoju konkretnu primenu, a mnoge od njih koristimo svakodnevno. Neke od njegovih ideja mi živimo danas. Tesla je 4. najznačajniji naučnik svih vremena, i to je status koji je njemu pripisan u poslednjoj deceniji. Tesla je, ne samo u zemlji već i u čitavom regionu, nacionaklni junak i mi nikada u istoriji nismo imali ni jednu ličnost koja je toliko prepoznatljiva globalno. Sada je to Novak Đoković, doživeo je tu vrstu svetske slave, ali nikada niko svetu toliko nije doprineo iz ove regije", rekao je Bubjević, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Izvor: Prva tv

Inače, danas, povodom ovog posebnog datuma, besplatan je ulaz u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, koji je samo tokom prošle godine posetilo čak 170.000 ljudi.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: