Nauka 15

08.07.2024.

9:26

Godinu dana su živeli na simuliranom Marsu: Sada su izašli i evo šta kažu VIDEO

Prva od nekoliko Nasinih misija simuliranja boravka na Marsu završila se u Hjustonu u Teksasu nakon što su četiri volontera napustila simulirano Nasino stanište na Marsu nakon više od godinu dana.

Izvor: Index.hr/Hina

Godinu dana su živeli na simuliranom Marsu: Sada su izašli i evo šta kažu VIDEO
Shutterstock/Wirestock Collection

Podeli:

Dve žene i dva muškarca proveli su 378 dana u Mars Dune Alphi, izolovanoj strukturi od 160 kvadratnih metara u Svemirskom centru Džonson u Hjustonu, koja oponaša uslove na Crvenoj planeti.

Ova misija bila je prva u seriji ogleda Crew Health and Performance Exploration Analog (CHAPEA), koji treba da pomognu da se NASA pripremi za ponovni let na Mesec, a jednog dana čak i na Mars.

Sledeće misije CHAPEA predviđene su za 2025. i 2027. godinu, rekla je. 

Prostor za ogled stvoren je pomoću 3D printera. Prilikom izlaska iz staništa u subotu, nakon više od godinu dana, četvoro volontera CHAPEA, koji tokom svog boravka nisu smeli da napuste objekat bez prozora, bili su ganuti.

"Predivno iskustvo"

"Ove stvari možemo da učinimo zajedno", rekao je član posade Ros Brokvel. Dodao je: "Možemo da upotrebimo svoju znatiželju i svrhu kako bismo postigli mir i blagostanje te otkrili znanje i radost za dobrobit svih na svakom delu Zemlje."

Učestvovanje u simuliranoj misiji odlaska na Mars bilo je "predivno iskustvo", rekao je. "I stvarno se nadam da će nam ovo pomoći da kročimo na Mars", dodao je.

 

Od Meseca do Marsa

NASA sprovodi program Artemis, nazvan po grčkoj boginji Meseca, da bi ponovo mogla da pošalje ljude na Mesec oko 2030, uključujući prvu obojenu osobu i prvu ženu.

Za prvu od svojih misija CHAPEA koje simuliraju boravak na Marsu, NASA nije izabrala obučene astronaute. Pravo da se prijave imali su svi "zdravi i motivisani" državljani SAD ili stalni stanovnici između 30 i 55 godina s diplomom iz inženjerstva ili nauke i dve godine povezanog radnog iskustva.

Izabrani su građevinski inženjer iz Virdžinije Brokvel, biologičarka Keli Haston iz San Franciska, lekar i otac troje dece Nejtan Džons iz Ilinoisa i mikrobiologičarka Anka Selariu.

Kakvo je bilo stanište?

Stanište u kojem su proveli godinu dana uključuje privatne prostorije za spavanje veličine oko 6 kvadratnih metara, zajednički dnevni boravak opremljen TV-om i foteljama, radna mesta i medicinsku stanicu.

Tokom boravka volonterima je bilo dopušteno da ostanu u kontaktu s porodicom i prijateljima, ali je komunikacija bila postavljena na "Marsovsko vreme", što znači da bi običnoj poruci trebalo 22 minuta da stigne do Zemlje.

Prema podacima koje daje NASA, posada je izvela "višestruke simulacije hodanja po Marsu, gajila i ubrala nekoliko useva salate kako bi povremeno dopunila hranu na policama i učestvovala u održavanju staništa i opreme".

"Kako bi uslovi bili što sličniji onima na Marsu", takođe su se suočili s "ekološkim stresorima kao što su ograničenja resursa, izolacija i kvar opreme", kažu iz svemirske agencije.

NASA je sprovela sličan eksperiment nazvan Hi Seas na Havajima.

Pre 15 godina Evropska svemirska agencija (ESA), Rusija i Kina takođe su sprovele projekat radi pripreme za neodređene buduće misije na Mars pod nazivom Mars 500.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: