Nauka 101

04.07.2024.

10:36

Amerikanci su zaista sleteli na Mesec?

Uzorci lunarnog tla koji su podeljeni sovjetskim naučnicima ključni su dokaz, kaže šef ruske svemirske agencije

Izvor: rt.com/b92.net

Amerikanci su zaista sleteli na Mesec?
Shutterstock/Dima Zel

Podeli:

Šef ruske svemirske agencije Roskosmos se osvrnuo na teorije zavere oko američkog sletanja na Mesec, insistirajući na tome da nema sumnje da su uzorci tla koje su Amerikanci uzeli tokom svojih misija Apolo zapravo došli sa površine Meseca.

Šef Roskosmosa Jurij Borisov upitan je da li su američki astronauti zaista sleteli na Mesec tokom sednice parlamenta u sredu. Ključni dokaz da su misije Apolo bile stvarne, prema Borisovu, jeste činjenica da je NASA sa sovjetskim kolegama podelila uzorke tla sa nekoliko letova sa posadom.

"Prema ekspertizi naše Akademije nauka, pokazalo se da je lunarno tlo zaista lunarno", uverio je Borisov zakonodavce, insistirajući da su uzorci analizirani u brojnim zemljama, ne samo u SSSR-u.

Prethodni šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin bio je daleko skeptičniji u vezi sa misijama Apolo, rekavši da, iako su mnogi u Roskosmosu branili verziju događaja Vašingtona, njemu nikada nije predstavljen nijedan ubedljiv dokaz.

Prema Rogozinu, nekoliko neimenovanih akademika ga je čak ljutito kritikovalo zbog komplikovanja međunarodnih odnosa i podrivanja "svete saradnje sa NASA-om".

Uprkos tome što sve misije SAD pažljivo prati njegov svemirski rival, SSSR, skeptici dovode u pitanje autentičnost programa Apolo još od kada je astronaut Nil Armstrong kročio na Mesec 21. jula 1969.

Teoretičari zavere tvrde da je sletanje na Mesec zapravo bio odgovor NASA-e, koja je morala brzo da odgovori Sovjetima nakon što su poslali prvog čoveka Jurija Gagarina u svemir 12. aprila 1961.

Mnogi argumenti su razotkriveni tokom godina, ali između 5 i 20 odsto Amerikanaca i dalje veruje da lunarni program njihove zemlje nije bio ništa drugo do prevara, prema različitim anketama.

U Rusiji, istraživanje Centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM) 2020. pokazalo je da skoro 50 odsto stanovništva misli da je američka vlada "falsifikovala" ekspedicije Apolo, a samo 31 odsto je apsolutno sigurno da su američki astronauti zaista hodali po površini Meseca.

SAD su prestale da šalju lendere na Mesec nakon što je misija Apolo 17 završena u decembru 1972.

Ranije ove godine, svemirska letelica američke proizvodnje sletela je na Mesec prvi put posle više od pola veka, obeležavajući ono što je NASA administrator Bil Nelson nazvao "povratkom SAD na Mesec".

Međutim, NASA-in program Artemis je pretrpeo brojna kašnjenja tokom godina, a povratak američkih astronauta na Mesec se sada očekuje ne ranije od 2026. godine.

Podeli:

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: