Nauka 9

01.07.2024.

12:51

Ako vanzemljaski život postoji ovde će ga možda prvo pronaći

Hidrotermalni izvori niske temperature mogli bi da opstanu na mračnom dnu okeana na mestima poput Jupiterove Evrope milijardama godina, pokazale su nove kompjuterske simulacije. Astrobiolozi pokušavaju da otkriju da li bi ovi okeani mogli biti nastanjeni.

Izvor: B92.net

Ako vanzemljaski život postoji ovde će ga možda prvo pronaći
Shutterstock/Artsiom P

Podeli:

Ako postoji život na Jupiterovom mesecu Evropa ili Saturnovom satelitu Enkeladu on bi mogao da ima mrežu dubokomorskih hidrotermalnih izvora kojima može da se zahvali na svom postojanju, sugeriše novo istraživanje.

Planetarni naučnici su izneli teoriju da bi hidrotermalni izvori na dnu okeana ispod leda na satelitima poput Evrope i Enkelade mogli da pomognu u zagrevanju tih okeana i pokretanju biohemije života.

Problem je u tome što se modeliranje ovih izvora fokusiralo na one sa ekstremno visokim temperaturama koje pokreće vulkanska aktivnost. Dok ovi supervrući izvori mogu da izvlače energiju iz toplog jezgra Zemlje, ledeni sateliti nemaju vruća jezgra, što znači da postoji znak pitanja da li bi takvi izvori mogli da opstanu dovoljno dugo da stvore dugoročne uslove za život.

Međutim, supervrući izvori nisu dominantni oblik ventilacije u Zemljinim okeanima. Na Zemlji, mnogo veća količina vode prolazi kroz izvore niže temperature.

"Protok vode kroz niskotemperaturnu ventilaciju je ekvivalentan, u smislu količine vode koja se ispušta, svim rekama i potocima na Zemlji i odgovoran je za otprilike četvrtinu Zemljinog gubitka toplote", rekao je Endrju Fišer iz Univerzitet Kalifornije, Santa Kruz (UCSC), u saopštenju.

Simulacija zasnovana na sistemu cirkulacije Tihog okeana

Fišer je predvodio tim iz UCSC-a koji je modelirao proliferaciju takvih niskotemperaturnih ventilacionih izvora na Evropi i Enceladu. S obzirom na nedostatak podataka o okeanima na ovim satelitima, Fišerov tim je svoje simulacije zasnovao na sistemu cirkulacije u severozapadnom Tihom okeanu, posebno na istočnoj strani grebena Huan de Fuka.


Primenjujući ovaj model cirkulacije na Evropu i Encelad, istraživači su promenili svojstva kao što su gravitacija, temperatura, sastav stena i koliko duboko voda cirkuliše, kako bi bolje odgovarali potencijalnim uslovima na okeanskim satelitima.

Otkrili su da ne samo da se umereno topli izvori mogu održavati u širokom rasponu uslova na ovim satelitima, već i da je niska gravitacija omogućavala toplije temperature koje izlaze iz otvora.

Pored toga, niska efikasnost ekstrakcije toplote iz jezgra Meseca (za koje se smatra da su prilično hladne) pri niskoj gravitaciji bi omogućila održavanje takvih  izvora na umerenim do niskim temperaturama možda milijardama godina, piše Space.com.

"Ova studija sugeriše da su hidrotermalni sistemi niske temperature — ne previše vrući za život — mogli da se održavaju na okeanskim svetovima izvan Zemlje tokom vremenskih razmaka koji su uporedivi sa onim potrebnim da bi se život uspeo na Zemlji", rekao je Fišer.

Istraživanje je objavljeno 24. juna u časopisu Journal of Geophisical Research: Planets.
 

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Društvo

MUP se hitno oglasio: Katastrofa stiže u Srbiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

13:50

1.7.2024.

1 d

Podeli: