Nauka 0

01.07.2024.

8:22

Japan lansirao napredni satelit sa specijalnom namenom FOTO

Japan je danas lansirao na novoj raketi H3 unapređeni satelit ALOS-4 za posmatranje Zemlje i reagovanje na prirodne katastrofe i druge bezbednosne izazove.

Izvor: Tanjug

Japan lansirao napredni satelit sa specijalnom namenom FOTO
Tanjug/Kyodo News via AP

Podeli:

Raketa H3 No. 3 je poletelela iz Kosmičkog centra Tanegašima na istoimenom ostrvu na jugozapadu Japana i u skladu sa planom otpustila satelit 16 minuta nakon poletanja, saopštila je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA), prenosi AP.

Napredni satelit za posmatranje zemlje, nazvan ALOS-4, lansiran je sa ciljem da osmatra Zemlju i prikuplja podatke za reagovanje na katastrofe i izradu mapa, ali sposoban je da pomoću infracrvenog senzora razvijenog u japanskom ministarstvu odbrane, nadgleda i vojne aktivnosti, kao što su lansiranja raketa.

Tanjug/Kyodo News via AP

Nakon uspešnog lansiranja 17. februara i šokantnog neuspeha prvog pokušaja pre godinu dana kada je raketa morala biti uništena sa teretom, ovo je treće lansiranje uz korišćenje raketnog sistema H3.

Japan razvija stabilne i komercijalno konkurentne kapacitete za transport u svemiru i smatra ih ključnim za svoj svemirski program i nacionalnu bezbednost.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Društvo

MUP se hitno oglasio: Katastrofa stiže u Srbiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

13:50

1.7.2024.

1 d

Podeli: